Hoppa till innehåll

2019-04-10

Möjligt att omfördela kommunens budget för studiestartsstöd

Fram till och med den 30 april är det omfördelningsperiod för studiestartsstöd. Det innebär att din kommun kan ansöka om att utöka budgeten för studiestartsstöd, eller att lämna tillbaka pengar.

Om din kommun bedömer att ni inte kommer att ha personer som kan studera med studiestartsstöd i den utsträckning som ni har budget för, kan ni välja att omfördela medel till andra kommuner. De kommuner som ansöker om ytterligare medel har bedömt att de kan rekrytera fler till studier än vad den ursprungliga tilldelningen räcker till.

Över 30 kommuner har ansökt om att utöka sin budget för studiestartsstöd. Om de kan få ytterligare pengar genom omfördelningen kan fler arbetslösa få chansen att börja studera!

Omfördelningsperiod till 30 april

Din kommun kan nu välja att omfördela er budget för studiestartsstödet för innevarande år fram till den 30 april 2019. Den som är budgetansvarig i din kommun kan logga in i Mina tjänster och välja att ”Omfördela budget” i tjänsten Studiestartsstöd.

Mina tjänster

Om din kommun inte har någon budgetansvarig så behöver du tilldela en behörighet för tjänsten. Det gör du i behörighetsverktyget Identity Manager.

Det finns två tjänster för att hantera studiestartsstödet – ”Ansök om studiestartsstöd” och ”Se budget”. Tjänsterna kräver olika behörigheter, men det går att tilldela samma person på kommunen båda behörigheterna. För att tilldela behörigheter ska du logga in här i Identity Manager.

Identity Manager

Har du frågor om behörigheter eller omfördelning av medel så kan du ringa CSN:s partnertelefon för studiestartsstödet. Vårt telefonnummer är 0771-276 400, våra öppettider är måndag till fredag 9.00–12.00.

Om studiestartsstödet

Studiestartsstödet syftar till att öka rekryteringen till studier bland personer med kort utbildning och stort utbildningsbehov för att stärka deras möjligheter att etablera sig på arbets­marknaden. Studiestartsstöd kan ges vid studier på heltid ges i högst 50 veckor och består enbart av bidrag. Den som studerar på heltid kan få studiestartsstöd med 2 161 kronor i veckan, och den som har barn kan även få tilläggsbidrag.

Stödet ska vara ett redskap som kommunerna kan använda inom ramen för det befintliga uppdraget att verka för att vuxna deltar i utbildning. Varje kommun som anmält intresse för att använda sig av stödet får en årlig resursram för studiestartsstödet.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller