Hoppa till innehåll
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Syftet är att underlätta för dig som exempelvis behöver gå in och arbeta inom vården och för dig som blivit arbetslös och nu vill börja studera. Fribeloppet slopas därför helt för alla som har studiemedel. Det finns även trygghetsregler för dig som betalar tillbaka på dina studielån, ifall din ekonomi påverkas och du får svårt att betala.
Läs mer...

Kan jag studera utan studiemedel?

Ja, det kan du. Men tänk på att din sjukpenning­grundande inkomst (SGI) kan påverkas om du studerar utan studie­medel. När du studerar med studie­medel kan du få behålla din SGI under studie­perioden.

Din SGI styr bland annat hur mycket du får i sjuk­penning, föräldra­penning och tillfällig föräldra­penning från Försäkrings­kassan. Om du inte har en SGI kan du bli utan ersättning eller få mindre pengar om du till exempel blir sjukskriven. 

Det är Försäkrings­kassan som beräknar din SGI. Kontakta dem för att diskutera hur din SGI påverkas av att inte ta studiemedel.

Läs mer om SGI på Försäkringskassans webbplats

Betalar du redan på ett studielån och ska börja studera igen?

Om du studerar med studie­medel behöver du inte betala tillbaka under tiden du studerar.

Studerar du däremot utan studie­medel, måste du fortsätta att betala tillbaka även under studie­tiden. Om du inte kan betala på ditt lån under studie­tiden för att dina inkomster är lägre, har du möjlighet att ansöka om att få ned­sättning. Ned­sättning innebär att du får betala mindre på ditt lån under en tid.

Ikon för publicerad Publicerad: 2019-10-17
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller