Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
I kväll utför vi tekniskt underhåll av våra e-tjänster mellan kl. 02.00-03.30. Följande tjänster är stängda under tiden för underhållet: Mina sidor Mina sidor appen Mina tjänster E-postformuläret

Kan jag studera utan studiemedel?

Ja, det kan du. Det är dock bra att tänka på att du i allmänhet förlorar din sjukpenning­grundande inkomst (SGI) om du studerar utan studie­medel. När du studerar med studie­medel kan du få behålla din SGI under studie­perioden.

Din SGI styr bland annat hur mycket du får i sjuk­penning, föräldra­penning och tillfällig föräldra­penning från Försäkrings­kassan. Om du inte har en SGI kan du bli utan ersättning eller få mindre pengar om du till exempel blir sjukskriven. 

Det är Försäkrings­kassan som beräknar din SGI. De gör det i allmänhet utifrån din aktuella inkomst. De kan också beräkna den på en tidigare arbets­inkomst.

Läs mer om reglerna hos Gör en sjukanmälan - Försäkringskassan

Betalar du redan på ett studielån och ska börja studera igen?

Om du studerar med studie­medel behöver du inte betala tillbaka under tiden du studerar.

Studerar du däremot utan studie­medel, måste du fortsätta att betala tillbaka även under studie­tiden. Om du inte kan betala på ditt lån under studie­tiden för att dina inkomster är lägre, har du möjlighet att ansöka om att få ned­sättning. Ned­sättning innebär att du får betala mindre på ditt lån under en tid.

Ikon för senast publicerad Senast publicerad: 2018-05-14
Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul