Hoppa till innehåll
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Syftet är att underlätta för dig som exempelvis behöver gå in och arbeta inom vården och för dig som blivit arbetslös och nu vill börja studera. Fribeloppet slopas därför helt för alla som har studiemedel. Det finns även trygghetsregler för dig som betalar tillbaka på dina studielån, ifall din ekonomi påverkas och du får svårt att betala.
Läs mer...

Varför får jag inte studiemedel för hela höstterminen på högskolan?

Det beror på att de poäng du läser under terminen inte räcker för att få studiemedel på heltid för alla veckor.

En grundregel för att få studie­medel på heltid är att du läser minst 1,5 hög­skole­poäng (hp) per vecka, till exempel 30 hp på 20 veckor. Om du läser 30 hp under en ter­min som är längre än 20 veckor så läser du alltså mindre än 1,5 hp per vecka. Det innebär att du egent­ligen bara har rätt till studie­medel på del­tid under den terminen.

Eftersom det är ganska vanligt med längre terminer på högskolan, gör CSN ett undantag för dessa utbildningar. Undantaget innebär att du kan läsa något fler veckor än vad poängen motsvarar och ändå få studiemedel för heltidsstudier, men inte för alla veckor. Detta är mer fördelaktigt för dig eftersom det är mer pengar än studiemedel på deltid i fler veckor.

Längsta tid med studiemedel

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2017-12-13
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller