session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2021-07-02

Uppehållstillstånd grundat på familjeanknytning kan ge rätt till studiestöd från 20 juli

Riksdagen har beslutat om ändringar i studiestödslagen. Ändringarna börjar gälla den 20 juli 2021 och innebär bland annat att vissa uppehållstillstånd grundade på familjeanknytning kommer att ge rätt till studiestöd.

Idag är det inte möjligt för utländska personer som har ett uppehållstillstånd grundat på familjeanknytning att få rätt till studiestöd genom sitt uppehållstillstånd. Lagändringarna som riksdagen nu har beslutat om betyder att vissa av de personerna kommer att kunna få studiestöd.

Om du har uppehållstillstånd grundat på familjeanknytning

Du som har ett uppehållstillstånd grundat på familjeanknytning och ska studera efter den 20 juli kan genom lagändringen alltså ha rätt till studiestöd för dina studier från och med det datumet.

Tänker du ansöka om studiemedel kan du skicka in din ansökan från och med den 20 juli, om du vill att vi ska pröva din rätt till studiestöd utifrån de nya reglerna.

Om du tidigare har ansökt om studiemedel och fått avslag, kan du skicka in en ny ansökan från och med den 20 juli. Då kan vi göra en ny bedömning utifrån lagändringarna.

Om du är under 20 år och läser på gymnasiet

Om du är under 20 år och vill ha bidrag för gymnasiestudier behöver du inte göra något. CSN kommer att pröva ditt ärende automatiskt när vi får en rapport från din skola om att du studerar.

Hjälpte den här sidan dig?