session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2022-06-08

Riksdagen säger ja till omställningsstudiestödet – ansökan öppnar den 1 oktober 2022

Idag har riksdagen fattat beslut om att införa omställnings­studiestödet. Det är ett helt nytt studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet som vill bredda sin kompetens för att stärka ställningen på arbetsmarknaden. Från och med den 1 oktober 2022 går det att ansöka om omställnings­studiestöd för studier under 2023.

Med omställnings­studiestödet kan du studera på en utbildning i Sverige för att vidareutveckla dig inom ditt yrke eller för att byta spår.

Omställnings­studiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du kan få stödet i 44 veckor; längre om du studerar på deltid.

För att få omställnings­studiestöd ska du vara 27–62 år. Du ska också ha arbetat i minst 96 månader (sammanlagt 8 år) under de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna. Utbildningen som du ska gå måste också stärka din ställning på arbetsmarknaden. Det finns även fler villkor som du måste uppfylla. Läs mer på sidan Omställningsstudiestöd.

Omställningsstudiestödet är en del av ett större omställningspaket. Läs mer på regeringens webbplats.

Hjälpte den här sidan dig?