session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2023-06-08

Svårt att betala på studielånet? Det här kan du göra!

Har din ekonomi blivit sämre och det är svårare att betala tillbaka på studielånet? Det finns hjälp att få, och vissa saker kan du göra själv!

Inflationen och det allmänna ekonomiska läget påverkar de flesta. Även om studielånet är ett av de förmånligare lånen så kan det vara kämpigt med återbetalningen. På CSN märker man att fler kunder vill se över vilka möjligheter som finns med sin återbetalning.

– Vi märker att fler hör av sig till oss för att se över sina möjligheter och vill veta mer om våra trygghetsregler, som är ett antal verktyg som finns att ta till kring återbetalningen. Det är viktigt att våga prata pengar, även om det kan vara jobbigt. Många undviker ämnet och låter exempelvis bli att öppna posten när det är från en avsändare som man ska betala något till. Men det löser inga problem genom att inte agera direkt, du får snarare kortare tid på dig om det är något du behöver göra, säger Pia Ilomeri, studiestödsutredare på inbetalningsavdelningen på CSN.

Studielånet är inte som andra lån, och det kan finnas möjligheter att anpassa sin betalning om den privatekonomiska situationen skulle bli sämre. Det viktigaste är att du kontaktar CSN så snart som möjligt.

– Om din ekonomi skulle försämras så är det viktigt att man kontaktar oss så att vi kan försöka hitta en lösning tillsammans. Vi har möjlighet att göra justeringar i betalningsplaner så att man exempelvis kan få betala lite mindre under en period och därefter betala lite mer. Det kan vara fördelaktigt om det sker något oförutsett som gör att det ekonomiska läget blir tillfälligt sämre.

Hur den ekonomiska situationen som helhet ser ut är en bidragande faktor till hur återbetalningen kan anpassas och vilka verktyg som går att använda.

– När vi pratar med låntagaren och diskuterar vilka alternativ som finns så är den ekonomiska situationen som helhet en bärande del. Har det hänt något oförutsett? Hur ser familjesituationen ut? I undantagsfall kan vi gå med på en särskild betalningsplan under en tid. Ju snabbare du kontaktar oss desto bättre, säger Pia Ilomeri.

Saker du kan göra själv

  • Ändra till månadsbetalning
    Genom att ändra från kvartalsbetalning till månadsbetalning betalar du samma årsbelopp, men till en lägre summa varje månad istället.
  • Flytta förfallodatum på en betalning
    Får du särskilt svårt att betala en månad kan du flytta fram en betalning. Tänk på att du får istället betala dubbla belopp månaden efter.
  • Ansök om nedsatt återbetalning
    Om du skulle få sämre ekonomi kan du ansöka om nedsatt återbetalning vilket innebär att du betalar tillbaka mindre under en tid. CSN fattar dock beslut efter en bedömning av din ekonomiska situation.

På csn.se kan du själv gå in och göra dina ändringar och läsa mer. Gå in på: https://www.csn.se/betala-tillbaka/betala-tillbaka-studielan.html

Hjälpte den här sidan dig?