session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2023-06-29

Anseendeindex 2023: CSN kvar i toppen och fortsätter öka

Anseendet för CSN ökar i år igen, denna gång till ett index på 54. Det innebär att CSN hamnar på en delad åttonde plats i årets undersökning Myndigheternas anseendeindex som genomförs av Kantar Public.

CSN fortsätter toppa listan som en av de myndigheterna som allmänheten har högst tilltro till eller intryck av. Anseendeindex berättar också om vilken kvalitet och framgång svenskarna tillskriver myndigheterna.

CSN hamnar på en delad åttonde plats med Konsumentverket, Läkemedelsverket, Skatteverket och Patent- och registreringsverket (PRV) med ett anseendeindex på 54. Förra året hamnade CSN på en delad nionde plats med ett anseendeindex på 52 och året innan det låg det på 47.

Undersökningen visar även att allmänheten upplever att det som rapporterats om CSN i media har varit övervägande positivt.

En illustration av ett diagram med tre staplar som visar CSN:s ökning av anseendeindex. En gul stapel för 2021 visar en ungefärlig siffra på 47. En ljusblå stapel för 2022 visar på en ungefärlig siffra på lite över 52 och en sista rosa stapel för 2023 visar en ungefärlig siffra på strax över 54.

Så här ser ökningen av CSN:s anseendeindex ut de tre senaste åren.

Genomsnittet är ett index på 37

Först på listan i år är Kustbevakningen (67 i anseendeindex) och Valmyndigheten (63). Totalt ingår 46 av de mest välkända myndigheterna i årets undersökning. Genomsnittet för i år ett anseendeindex på 37 och att hamna på 50 eller mer anses högt för myndigheter, enligt Kantar Public (tidigare Kantar Sifo), som genomfört undersökningen.

Myndigheternas anseendeindex

Varje år släpper Kantar Public rapporten Myndigheternas anseendeindex. Rapporten är resultatet av en undersökning där en slumpmässigt rekryterad panel (18-79 år) har deltagit i intervjuer och svarat på frågor om myndigheter. I år genomfördes 9 542 intervjuer under maj månad.

Detta påverkar anseendet mest:

ꟷ En myndighet jag gillar och respekterar
ꟷ Förtroende för ledningen
ꟷ Håller vad de lovar
ꟷ Trovärdiga i media

Kantar Public kan du läsa mer om hela undersökningen.

Hjälpte den här sidan dig?