session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2023-09-25

Är du studerande och har jobbat i sommar? Kolla upp din inkomst!

För dig som studerar och har arbetat under sommaren kan det nu vara läge att se över din inkomst och ditt fribelopp. Då har du koll på hur stora inkomster du kan ha under resten av året, och minskar din risk att överstiga fribeloppet.

Fribeloppet, alltså den inkomst du får ha innan studiestödet påverkas, gäller per kalenderhalvår. Fribeloppet beror på hur många veckor du studerar med studiestöd och för vilken studietakt du har det. Det innebär att du får arbeta om du har studiestöd, du får bara inte överstiga en viss inkomstgräns. För en heltidsstuderande med studiemedel 20 veckor är exempelvis fribeloppet 101 697 i år.

En del studerande som överskrider fribeloppet gör det redan i september och därför är det viktigt att ha koll på hur stora inkomster du har haft.

- En trolig förklaring till det är att fribeloppet gäller från juli till december. Så inkomster från sommaren kan göra att en del studerande överskrider fribeloppet tidigt under höstterminen. Nu kan det därför vara ett bra tillfälle att se över dina inkomster och ditt fribelopp. Om inte annat för att veta hur mycket du kan jobba under höstterminen, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.

Viktigt att meddela CSN

Att överskrida fribeloppet betyder inte att du som studerar måste betala tillbaka allt studiestöd. Det beror på hur mycket du överskrider det. Tänk på att även a-kassa, föräldrapenning, vinst från försäljning av bostad eller inkomster från aktieförsäljning och aktieutdelning räknas som inkomst.

- Om du överskrider fribeloppet kan du bli skyldig att betala tillbaka studiestöd. Du kan även behöva betala ränta och en expeditionsavgift. Därför är det viktigt att du snabbt meddelar oss på CSN om du gör det, säger William Wedenberg.

Två studenter sitter vid ett bord och samtalar. Framför dem står fika och datorer.

Tips på hur du kan tänka

Det kan vara svårt att veta hur mycket pengar du kommer tjäna totalt under ett kalenderhalvår när du gör din ansökan, därför råder vi dig som studerande att fylla i den inkomst du tror att du kommer att ha och sedan ändra den så fort du vet mer. Det kan du enkelt göra på Mina sidor eller ta kontakt med oss om du har några funderingar.

Om du som studerar misstänker att du kommer ha mer inkomst än fribeloppet kan det vara klokt att i stället ansöka om studiestöd för färre veckor eller för en lägre studietakt. På så sätt ökar ditt fribelopp. Samtidigt sparar du veckor med studiestöd för framtiden.

Om du har angett en högre inkomst än vad du faktiskt fått ihop i slutet av terminen, meddela CSN det. Då har du rätt till en omprövning och kan eventuellt få en tilläggsbetalning om du har fått för lite studiestöd.

Här kan du läsa mer om fribeloppet och vad det innebär.

Hjälpte den här sidan dig?