session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2017-10-26

Många personer med studielån hamnar hos Kronofogden i onödan

Fyra av tio med studielånsskulder hos Kronofogden har så låga inkomster att de kan ha rätt att skjuta på återbetalningen till CSN. Under 2016 motsvarade det cirka 38 000 personer.

Relativt få personer med studielån känner till rätten till nedsättning, en möjlighet att skjuta fram betalningen av studielånen. Därför satsar CSN på mer information och uppsökande verksamhet för att upplysa låntagarna om nedsättning.

CSN har även ett samarbete med Kronofogden som spänner över flera plan.

– Vi vill hjälpa våra kunder som har svårt att betala. Ibland kan lösningen vara att betala mindre eller inte alls under en tid, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Uppsökande verksamhet

Att utnyttja nedsättning är relativt enkelt – ansökan görs via en e-tjänst på CSN:s webbplats. Besked lämnas vanligtvis inom en timme. CSN uppmanar därför fler med låga inkomster att kontakta myndigheten direkt.

CSN ringer även upp personer upp till 29 år - som för första gången är på väg att få sin studieskuld överförd till Kronofogden. I en pilot har CSN även börjat skicka ut SMS till kunderna.

– Resultatet av de insatserna är goda. Av de personer som vi fick kontakt med var det 14 procent som fick krav skickat till Kronofogden. Av de personer som CSN inte lyckades få kontakt med var det 62 procent som fick krav skickade till Kronofogden, säger Maria Edström.

Många med studielån hos Kronofogden

I dagarna har CSN även spelat in en film vars uppmaning är att kontakta CSN. Nio av myndighetens studiestödsutredare medverkar i filmen som visas på CSN.se och den sprids även via sociala medier.

Cirka 87 000 personer har betalningsproblem med sina studielån, det är cirka sju procent av alla låntagare med studielån. Nivån har gått ner de senaste åren. CSN är en av de organisationer som har flest kunder med betalningsproblem hos Kronofogden.

CSN:s film ”Vi finns här för er skull”

För mer information: Maria Edström, kontorschef på CSN, 060-186147.

Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Hjälpte den här sidan dig?