session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2018-12-21

Privatdetektiv ger gott resultat för CSN i USA

CSN har börjat ta hjälp av en privatdetektiv från New York. Resultatet är gott, nästan alla de tidigare svårfunna låntagarna som lämnats till detektiven har hittats igen. En av dem betalade in över 150 000 kronor direkt.

I juni startade CSN en försöksverksamhet med en svensktalande privatdetektiv som är bosatt i New York. CSN skickade över en lista med 85 personer som myndigheten haft svårt att hitta igen.

Det handlar om personer med höga skulder (mellan 500 000 kronor och 1 miljon kronor) som förfallit till betalning. Låntagarna bor i hela USA.

Privatdetektiven har jobbat på under hösten och har nu hittat nya kontaktuppgifter i 95 procent av fallen. Det handlar om adresser, telefonnummer och e-postadresser.

Betalade direkt

En orsak till framgången är att detektiven har kunnat använda andra källor än CSN, detektiven följer de regelverk som finns för detektiver i USA.
- Det här skapar bättre möjligheter att få in betalningar från de här personerna. En av låntagarna betalade efter en kontakt från oss sina förfallna årsbelopp på över 150 000 kronor, säger Magnus Berndtsson, avdelningschef på CSN.

CSN ska nu utvärdera den här första försöksverksamheten med detektiven, för att se om metoden kan användas i större skala i hela USA.

Mer aktivitet i USA

Överhuvudtaget är CSN:s insatser mer intensiva i USA nu än tidigare. För två år sedan vann CSN en prejudicerande dom i San Diego, Kalifornien. Efter det har 45 låntagare gått med på överenskommelser om betalningsplaner för studielån. Betalningsplanerna har fastställs av domstolar i USA, det hade inte varit möjligt utan den prejudicerande domen. Det har gett 7,6 miljoner kronor till CSN.

15 tredskodomar är också aktuella att verkställa efter domen i San Diego. I tredskodomarna får CSN rätt av domstolar i USA att försöka utmäta tillgångar hos låntagare som inte betalar.

Återbetalningsgraden på väg upp

För närvarande har CSN sammantaget ett hundratal rättsfall på gång i USA. Nyligen vann CSN en rättstvist för första gången utanför staten Kalifornien - den här gången i Florida.
- Återbetalningsgraden bland utlandsbosatta låntagare har höjts totalt sett i år. Det är mycket glädjande. Samtidigt är det här ett långsiktigt arbete - allt för att garantera ett bra studiestöd även i framtiden, säger Magnus Berndtsson.

Närmare en fjärdedel, cirka 2 500 personer, av studielånstagarna i USA betalar inte av sina studielån som de ska. Sammantaget är de skyldiga CSN drygt en miljard kronor.

För mer information: Magnus Berndtsson, avdelningschef CSN (nås via CSN:s pressekreterare Klas Elfving, 076-1196551).

Hjälpte den här sidan dig?