session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2020-03-31

Fribeloppet inom studiemedlen tas bort under 2020 på grund av corona

Regeringen har meddelat att fribeloppet tas bort under 2020 för alla som studerar med studiemedel. Syftet är att underlätta för de studerande som nu går in och arbetar inom vården, samt att underlätta för de som blivit arbetslösa och nu vill börja studera.

Fribeloppet reglerar hur stora inkomster en studerande får ha utan att studiemedlen påverkas. Om en studerande har inkomster över fribeloppet så har de inte rätt till lika mycket studiemedel.

Genom att ta bort fribeloppet behöver en studerande som vill gå in och arbeta i vården, eller andra samhällsviktiga funktioner, under coronakrisen inte oroa sig för negativa effekter för rätten till studiemedel till exempel när studierna återupptas, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

Inte heller de som blivit arbetslösa på grund av coronakrisen och nu vill börja studera behöver oroa sig för att de tidigare inkomsterna ska påverka hur mycket studiemedel de kan få.

Att fribeloppet tas bort för alla som studerar med studiemedel är en tillfällig ändring på grund av coronakrisen. Från och med 2021 ska de gamla reglerna börja gälla igen.

Har du redan fått ett beslut från CSN om sänkt studiemedel på grund av inkomster över fribeloppet?

Om du tidigare har meddelat CSN om att du har för höga inkomster under 2020 (utifrån ordinarie regler för fribelopp) kommer du få ett nytt beslut om studiemedel från CSN där fribeloppet är borttaget. Det innebär att du får rätt till mer studiemedel. Beslutet om att slopa fribeloppet gäller retroaktivt från och med den 1 januari 2020, så du kommer även att få en extra utbetalning.

Hjälpte den här sidan dig?