session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2021-04-06

Tolv dömda för brott mot studiestödet

Tolv personer har dömts av Göteborgs tingsrätt för brott kopplade till studiestödet. Det är det mest omfattande rättsfallet hittills där CSN varit inblandat. Fyra av huvudmännen döms för grova bedrägerier.

Brotten mot CSN begicks mellan 2014 och 2017. De inblandade har använt mellanhänder för att ansöka om och få studiemedel utbetalt för studier i utlandet. Totalt är över 100 personer inblandade.

Upplägget har lett till att CSN betalat ut över 10 miljoner kronor felaktigt i studiemedel. CSN ser positivt på att tingsrätten nu dömer de aktuella personerna.
- Det är bra att den här typen av allvarlig brottslighet får tydliga konsekvenser. Polisen har gjort ett bra jobb och på det här sättet kan vi fortsätta att hålla uppe förtroendet för studiestödet, säger Charlotta Hansén, controller vid CSN.

Uppstramat regelverk

Sedan de aktuella brotten upptäcktes 2016 har regelverket stramats upp. Numera görs mindre engångsutbetalningar av utlandsstudiemedel och dessutom har rätten att få stora summor utbetalade i förväg begränsats.

Dessutom har CSN förbättrat kontrollarbetet.
- Det gör att vi har bättre möjligheter att upptäcka bidragsbrott nu än tidigare. Vi jobbar också mer tillsammans med andra myndigheter så att vi tillsammans kan upptäcka sätt att minska brottsligheten inom välfärden, säger Charlotta Hansén.


Tingsrätten i Göteborg dömer fyra personer för flera fall av grova bedrägerier mot CSN och flera andra mindre brott. Påföljden för två av de åtalade huvudpersonerna sätts till fyra år och åtta månaders fängelse respektive två år och fyra månader.

Rätten dömer också åtta andra personer för bedrägerier sedan de har fått ut studiemedel utan att ha rätt till det. Tre av dem döms även för penningtvätt. En person som var åtalad endast för penningtvättsbrott frikänns helt.

För mer information: Charlotta Hansén, controller CSN, 046-196619.

Hjälpte den här sidan dig?