session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2022-11-24

Första ansökningarna för omställningsstudiestödet beviljade

De första ansökningarna för omställningsstudiestöd har beviljats och arbetet med att gå igenom de nära 20 000 ansökningarna pågår för fullt. Hittills har cirka 1500 avslag gjorts och fyra beviljats.

Antalet ansökningar till det nya omställningsstudiestödet har överträffat alla förväntningar. Prognosen för 5 300 ansökningar under 2022 nåddes redan efter tre dagar, och dagligen görs mellan 150 och 200 nya ansökningar. Nu har de första ansökningarna för omställningsstudiestödet beviljats av CSN.

– Det är roligt att vi är igång och kan börja ge besked till de sökande, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN. Det stora söktrycket vittnar om att stödet är eftersökt och en chans många väntat på.

Besked kan dröja

Villkoren för att få stödet är många, och därför är utredningsarbetet för varje ansökan omfattande. Handläggningstiden är minst 10-12 veckor, men kan bli längre under första tiden.

– Vi har sett att många ansökningar inte uppfyller alla villkor, säger Annika Fahlander. Därför har vi hittills lämnat cirka 1500 avslag. Vi ser också att en mängd ansökningar saknar information, vilket förlänger vår utredning när vi behöver efterfråga kompletteringar.

För vissa kan besked om stödet dröja till en bit in i vårterminen.

– Vi går igenom alla ansökningar så snabbt vi kan och i den ordning de inkommer till oss, säger Annika Fahlander. De stora volymerna gör att det tar tid att hitta de som verkligen har rätt till stödet, vilket medför att det kan dröja med att ge besked till alla, kanske en bit in i terminen. Skulle man få besked om att man beviljats stöd efter att studierna har börjat kommer stödet att betalas ut retroaktivt. Det finns mer information på CSN.se om vad man kan göra medan man väntar.

Mer information lämnas gärna av

Stefan Tärnhuvud
Pressekreterare
073 18 16 004
pressekreterare@csn.se

Hjälpte den här sidan dig?