session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2023-03-22

Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här

Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för höstterminen 2023. CSN förväntar sig ett högt söktryck och rekommenderar alla som tänker söka att titta igenom villkoren och sedan ta kontakt med en omställningsorganisation innan man skickar in sin ansökan.

Omställningsstudiestödet har slagit alla förväntningar sedan ansökan öppnade den 1 oktober 2022 med betydligt fler ansökningar än beräknat. Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd under hösten 2023, och CSN förväntar sig ett ännu högre söktryck än vad som sågs under förra ansökningsperioden.

– Hösten är den tid då flest börjar att studera så det gör att vi förväntar oss ett ännu högre söktryck nu. Stödet är också känt av fler. Vi vill därför uppmana alla att se efter på CSN:s webbplats om man uppfyller villkoren, och sedan ta kontakt med sin omställningsorganisation får att få rådgivning innan man söker. Omställningsorganisationerna kan hjälpa till att bedöma om utbildningen stärker ställningen på arbetsmarknaden som är ett av de viktigaste villkoren för att få stödet, säger Tobias Berggren, kontorschef för CSN i Visby som handlägger omställningsstudiestödet.

Många villkor

För att få stödet behöver många villkor vara uppfyllda och vissa av villkoren kan ta tid att utreda i handläggningen. Många har fått avslag på sin ansökan för att man inte uppfyller några av de grundläggande villkoren. Stödet kan ges till personer mellan 27 och 62 år som vill vidareutbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

­– De vanligaste avslagen är för att utbildningen man sökt för är för lång eller att man inte arbetat tillräckligt länge. Stödet är helt nytt och det är förståeligt att villkoren inte är helt kända, säger Tobias Berggren.

CSN uppskattar att många kan få vänta på besked, i synnerhet om söktrycket blir väldigt stort.

– Stödet räcker till i snitt 8 800 personer under 2023 och dessa ska vi identifiera bland alla ansökningar som kommer in. Det kan ta tid att utreda om den sökande har rätt till stödet, så det är smart att själv se efter om man uppfyller villkoren för omställningsstudiestöd innan man skickar in sin ansökan. Då kan den sökande ha rätt förväntningar och vår handläggning kan gå smidigare, även om vi tror att många kan få vänta på besked när kön med ansökningar blir lång, säger Tobias Berggren.

CSN har fått 1,36 miljarder i anslag från regeringen att dela ut i omställningsstudiestöd. Hälften av anslaget används till vårterminen och hälften till höstterminen. Ansökningarna beviljas i den ordning de inkommer till CSN.

Vanligaste villkoren som ej uppfylls

1. Har inte arbetat åtta år de senaste 14 åren.

2. Söker en för lång utbildning. Är du under 40 år får utbildningen inte vara längre än två år.

3. Utbildningen stärker inte din position på arbetsmarknaden och leder inte till jobb.

Tips för en smidig ansökan

1. Se efter om du uppfyller villkoren på csn.se

2. Prata med din omställningsorganisation

3. Planera dina studier och sök utbildningsplats

4. Ta fram de uppgifter som krävs, exempelvis om årsarbetstid och årsinkomst.

5. Skicka in din ansökan så snart som möjligt när ansökansomgången för höstterminen öppnar 1 april. Skickar du in din ansökan tidigare än den 1 april kommer din ansökan att avvisas.

Mer information lämnas gärna av:

Stefan Tärnhuvud
Pressekreterare
073 18 16 004
pressekreterare@csn.se

Hjälpte den här sidan dig?