session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Viktigt för dig som ska ansöka om omställningsstudiestöd

Klockan 00.00 den 1 april öppnar en ny ansökansomgång för omställningsstudiestödet. Mellan kl. 22.30 och 23.59 kommer ett digitalt väntrum att finnas på csn.se. Där kan du gå in och vänta på att ansökan ska öppna.

Från och med den 1 april kan du söka omställnings­studiestöd för en period som startar någon gång mellan den 1 juli och den 31 december 2024.

Ett digitalt väntrum öppnar innan ansökan

För att kunna hantera många sökande samtidigt använder sig CSN av ett digitalt väntrum mellan kl. 22.30 och 23.59. Det innebär att om du går in på csn.se före midnatt så hamnar du i ett väntrum. Stanna då kvar där. Det har ingen betydelse när under den här tiden du kommer in. När ansökan öppnar vid midnatt tilldelas du ett könummer och när det blir din tur släpps du in på vår webbplats och kan ansöka om omställningsstudiestöd. Du kommer att få information om hur lång väntetiden blir och behöver inte uppdatera sidan utan kan bara vänta kvar på din tur.

Du placeras i en digital kö från klockan 00.00

Klockan 00.00 omvandlas väntrummet till en digital kö. I den digitala kön kommer du att se en beräknad väntetid för när det är din tur att ansöka, men tänk på att det kan gå snabbare än beräknat. När det är din tur skickas du automatiskt vidare till csn.se. Därifrån får du gå vidare och logga in i tjänsten Ansök om omställnings­studiestöd.

Så här gör du steg-för-steg
 1. Surfa in på csn.se någon gång mellan kl. 22.30 och 23.59 så att du hamnar i väntrummet.
 2. Stanna kvar i webbläsaren.
 3. När ansökan öppnar klockan 00.00 placeras du i en digital kö och kan se den beräknade väntetiden.
 4. När det är din tur får du en ljudsignal och skickas automatiskt till csn.se. Gå vidare till tjänsten Ansök om omställnings­­studiestöd som ligger i Mina sidor. Vi kommer att lägga upp en banner på startsidan för csn.se som leder direkt in till ansökan. Här nedanför ser du en bild på hur det kommer att se ut.
 5. Fyll i din ansökan noggrant och skicka in den till CSN.
 6. När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse med en tumme upp direkt i tjänsten att CSN har tagit emot din ansökan. Då kan du vara trygg med att din ansökan har kommit in. Vi skickar inte någon bekräftelse via mejl eller sms.
Startsidan för csn.se. Högst upp ligger det en turkos banner med texten Till ansökan om omställningsstudiestöd, logga in och kom direkt till ansökan.

När ansökan öppnar vid midnatt kommer det att ligga en banner på startsidan för csn.se som leder direkt in till tjänsten. Ungefär så här kommer det att se ut.

Vad händer om jag inte sitter vid datorn just när det blir min tur?

När det är din tur så hörs en ljudsignal och du kommer automatiskt vidare till csn.se. När du har kommit in till csn.se har du två timmar på dig att logga in på Mina sidor och göra klart din ansökan.

Kan jag logga in i ansökan före kl. 22.30 och vänta kvar till midnatt?

Nej, det går inte att logga in i ansökan före klockan 22.30 och vänta till midnatt för att skicka in den då. Då kommer du att bli utloggad och får gå in på nytt. Det är bättre för dig att vara i väntrummet så att du får din köplats.

Förbered de uppgifter du behöver för att ansöka

Se till att du har de uppgifter du behöver för att fylla i din ansökan. Om alla uppgifter är med i ansökan går det snabbare att handlägga den och väntetiden på beslut blir kortare.

Här är några av de uppgifter som du kan behöva fylla i:

 • din arbetsgivares organisations­nummer
 • om din arbetsgivare har kollektivavtal eller inte
 • namnet på din omställnings­organisation
 • din årsarbetstid
 • din årliga inkomst före skatt
 • information om andra ersättningar, till exempel aktivitetsersättning och föräldrapenning
 • dina studietider (start- och slutdatum)
 • hur många poäng du ska läsa.

Så ansöker du om omställningsstudiestöd

Se film som visar de olika stegen i ansökan

Kontrollera att du uppfyller villkoren

Har du koll på att du uppfyller villkoren för att få stödet? Här kan du läsa om vilka villkor som gäller:

Vem kan få omställningsstudiestöd?

Var beredd på att det kan ta lång tid att få beslutet från CSN

Väntetiden på att få besked är lång, så du behöver räkna med att du kanske inte hinner få ditt beslut innan studiestarten. För många kan det dröja flera månader in på terminen innan beslutet kommer. Vi har ännu ingen tjänst där du kan följa din ansökan i Mina sidor, men om vi behöver mer information från dig kontaktar vi dig.

Om våra handläggningstider

Lycka till med din ansökan!

Uppdaterad: 2024-03-28
Hjälpte den här sidan dig?