Hoppa till innehåll
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Syftet är att underlätta för dig som exempelvis behöver gå in och arbeta inom vården och för dig som blivit arbetslös och nu vill börja studera. Fribeloppet slopas därför helt för alla som har studiemedel. Det finns även trygghetsregler för dig som betalar tillbaka på dina studielån, ifall din ekonomi påverkas och du får svårt att betala.
Läs mer...

Hur många poäng måste jag läsa för att få fullt studiemedel?

Antalet poäng som du måste läsa skiljer sig åt på olika utbildningsnivåer och i olika länder.

Högskola och universitet

På högskola och universitet behöver du läsa 1,5 högskolepoäng per vecka för att få rätt till studiemedel för heltidsstudier.

En termin är vanligen 20 veckor. Det innebär att du måste läsa 30 högskolepoäng för att få fullt studiemedel hela terminen. På vissa utbildningar är terminen längre än 20 veckor, och då kan vi göra undantag.

Studietakt – heltid eller deltid

Komvux

På komvux behöver du läsa 20 poäng per vecka för att få rätt till studiemedel för heltidsstudier.

Om du läser i 18 veckor innebär det att du måste läsa 360 poäng för att få fullt studiemedel.

Studietakt – heltid eller deltid

Folkhögskola

Folkhögskolan har inget poängsystem. Där räknas i stället antalet timmar som skolan har planerat. Skolan meddelar CSN om du läser på heltid eller deltid. Planerade studier 20 timmar i veckan eller mer ger rätt till studiemedel för heltidsstudier (100 procent).

Studietakt - heltid eller deltid

Yrkeshögskola och övriga utbildningar

På yrkeshögskolan behöver du läsa 5 poäng per vecka för att få rätt till studiemedel för heltidsstudier. Om du läser i 20 veckor innebär det att du måste läsa 100 poäng för att få fullt studiemedel.

För övriga utbildningar är det oftast skolan som bestämmer hur mycket du behöver läsa för att det ska räknas som heltid.

Studietakt – heltid eller deltid

Studier utomlands

För att ha rätt till studie­medel inom EU/EES och Schweiz ska du studera minst på halv­tid. I alla länder utan­för EU/EES och Schweiz måste du där­emot studera på hel­tid.

Inom EU motsvarar vanligtvis 60 ETCS-poäng under ett läsår heltidsstudier och ger därmed rätt till studiemedel för heltidsstudier.

I andra länder ser poängsystemet annorlunda ut.

Studiemedel utomlands och vad som gäller för olika länder

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2018-02-12
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller