Hoppa till innehåll
Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Det finns även trygghetsregler för dig som betalar tillbaka på dina studielån, ifall din ekonomi påverkas och du får svårt att betala.
Läs mer...

Hur mycket ska jag betala på mina lån per år om jag flyttar utomlands?

Det beror på vad du har för lån.

Lån före 1989 eller efter 30 juni 2001

Om du tog lånet före 1989 eller efter 30 juni 2001, betalar du lika mycket på ditt lån oavsett om du bor i Sverige eller utom­lands.

Lån mellan 1 januari 1989 och 30 juni 2001

Om du tog lånet mellan 1 januari 1989 och 30 juni 2001 och bor utomlands, så betalar du ett årsbelopp som är beräknat antingen utifrån din inkomst eller utifrån din studie­skuld.

Ett årsbelopp beräknat utifrån inkomst är fyra procent av årsinkomsten. Men du måste själv lämna uppgifter om din inkomst i utlandet. Vi behöver då ett beslut om slutlig skatt eller motsvarande intyg från skatte­myndigheten i landet där du bor.

Om du inte lämnar in några inkomst­uppgifter betalar du i stället fem procent av din studie­skuld. Årsbeloppet för 2020 är dock som lägst 7 095 kronor. Det tillkommer också en expeditions­avgift på 150 kronor.

Se din aktuella skuld

Du kan se din aktuella studieskuld i Mina sidor här på csn.se eller i CSN:s app. 

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2020-02-20
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller