Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

Varför har jag fått ett belopp att betala trots att jag studerar?

Det kan finnas olika skäl till det. Här förklarar vi vad som kan ha hänt:

  • Du studerar utan studiemedel. När du studerar utan studiemedel måste du själv ansöka om att få betala mindre på lånet (nedsättning av årsbeloppet). Du kan till exempel ansöka om att få betala mindre med hänsyn till din inkomst. Den ansökan gör du i Mina sidor här på csn.se.
  • Du har inte sökt studie­medel för hela året. Gäller beslutet om studie­medel bara för en del av året? Då kan du behöva betala på lånet under resten av året.
  • Det finns skäl till att du måste betala. I följande fall måste du betala även när du studerar:
    • om du inte har betalat in dina tidigare belopp
    • om du har fått beslut om återkrav (dvs. att du ska betala tillbaka pengar som du fått utbetalt men inte haft rätt till).
  • CSN har ännu inte fattat beslut om din ansökan. Gjorde du din ansökan om studie­medel nyligen? I så fall kanske vi inte har hunnit fatta något beslut än. När vi har gjort det får du ny information om hur mycket du ska betala på lånet under året.
  • Du fick ett beslut om studiemedel efter att du fått en betalningsplan för året. I samband med årsbeskedet skickar vi ut en betalningsplan. Om du därefter får ett beslut om studiemedel får du en ny betalningsplan. Se efter vilket datum som står i de olika betalningsplanerna du har fått. Det är alltid den med det senaste datumet som gäller.
Ikon för senast publicerad Senast publicerad: 2018-03-16
Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul