Hoppa till innehåll

2016-09-18

Visualisering av stadens möjligheter vann Hack for Sweden Award 2016

Denna information är inte aktuell

Under helgen har 22 lag under ett dygn tävlat om vem som är bäst på att skapa nya digitala tjänster och lösningar med hjälp av öppen data. CSN var en av ett 20-tal partners i arrangemanget som bidrog med data till tävlingen. Fullt ös arbetslös hette de lag som presenterade en lösning baserat på CSN:s data. Segrande ur striden gick däremot det lag som visade hur man kan se olika städers möjligheter.

Vinnare av Hack for Sweden Award 2016 blev laget Ge0Hack3rs för tjänsten Divercity, en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter. Det vinnande laget består av Mats Törnberg, Falun, Heiti Ernits, Borås, Per-Olov Jernberg, Stockholm och Marcus Kempe från Göteborg. Årets seger är den andra för laget, som även vann det första Hack for Sweden som arrangerades 2014.
– Det är otroligt roligt att vinna Hack for Sweden Award. Speciellt i så hård konkurrens, det var många bra bidrag i år. Vi är väldigt ödmjuka och glada, säger Heiti Ernits.

Juryns motivering lyder: ”För ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Laget Fullt ös arbetslös, bestående av fyra högskolestuderande från Norrköping, var det lag som i år använde sig av CSN:s data. De gjorde en visualisering av arbetslösheten i landet med en tredimensionell karta, fördelat på län, där man kan se skillnader mellan könen, befolkningsmängden, valresultatet, studieskulder och arbetslösheten. Lagmedlemmarna har också blivit inbjudna till CSN för en dragning av sin idé.

Hack for Sweden arrangerades i år för tredje gången. Tävlingen växer och i år stod 23 statliga myndigheter och organisationer bakom hacket, som handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya tjänster och applikationer.

Vinnarna i övriga kategorier finns på www.hackforsweden.se. Lagens presentationer av sina arbeten kan du se på www.youtube.com/watch?v=rc8qbdCUxwU.

Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller