session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2023-04-03

Tjänsten för att söka omställnings­studiestöd fungerar nu bra efter problemen den 1 april

Många satt uppe natten mot lördag den 1 april och var beredda på att skicka in sin ansökan om omställningsstudiestöd vid midnatt. Den höga belastningen skapade problem och strax efter 01.30 beslutade CSN att stänga tjänsten. Ett intensivt arbete tog vid för att åtgärda problemen och kl 14 kunde tjänsten öppna igen, som utlovat.

När tjänsten öppnade kl 14 var det vissa initiala problem på grund av att så många var inne på sidan samtidigt, men efter ungefär en halvtimme släppte det och tjänsten har sedan dess fungerat bra.
- Det är verkligen beklagligt att alla inte kunde ansöka som planerat, många hade förberett sig för att kunna ansöka direkt när tjänsten öppnade. Vi förstår att det var frustrerande när det inte gick och att många blev tvungna att vänta till eftermiddagen för att kunna ansöka. Vi tar det här på allvar och kommer att se över våra system för att förhindra att inte samma sak händer när nästa ansökningsomgång öppnar, säger Annika Fahlander, avdelningschef på CSN.

Cirka 1 100 ansökningar hann komma in innan ansökan stängde på lördagsnatten och på måndag morgon var det totala antalet uppe i 12 500.

Vi förstår att det kan finnas frågor utifrån problemen som var. Här har vi samlat några vanliga frågor.

Frågor och svar

Hur vet jag om min ansökan har kommit in till CSN?

Om du fick en bekräftelse med tumme upp efter att du signerat din ansökan, så har vi tagit emot din ansökan. Vi skickar inte ut någon bekräftelse via mejl eller sms. Du kan inte följa vad som händer med din ansökan i Mina sidor, men om vi behöver något mer från dig så kontaktar vi dig.

Bild på en tumme upp och texten Tack för din ansökan

Påverkas turordningen på något sätt av den tillfälliga stängningen som var under natten och förmiddagen den 1 april?

Nej, vi kommer att bevilja ansökningarna i den ordning de kommer in till CSN. De ansökningar som hann komma in innan vi var tvungna att stänga tjänsten ligger först i turordningen. När sedan tjänsten öppnade igen så fylls ”kön” på precis som vanligt.

Jag råkade skicka in min ansökan lite för tidigt, före kl 00 den 1 april. Vad händer då?

Om din ansökan har kommit in för tidigt, så kommer den att avvisas. Det innebär att vi inte utreder den. Då rekommenderar vi att du skickar in en ny ansökan.

Varför öppnar ni ansökan vid midnatt på en lördag?

Det står i regelverket för omställningsstudiestödet att stödet ska gå att ansöka från och med den 1 april och den 1 oktober. Det innebär att vi måste öppna ansökansomgången vid midnatt.

Hjälpte den här sidan dig?