session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2024-09-05

Funderar du på att söka omställningsstudiestöd?

1 oktober öppnar ansökan för omställningsstudiestödet för studier under vårterminen 2025. Funderar du på att söka, förbered dig nu och öka dina chanser!

Är du mellan 27 och 62 år, mitt i arbetslivet och vill studera och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden? Med omställningsstudiestöd kan du studera och bredda din kompetens eller kanske utbilda dig till ett nytt yrke. Vid midnatt den 1 oktober 2024 öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Om du planerar att söka stödet, förbered dig noga. Med en komplett ansökan ökar du dina chanser att bli beviljad och få ditt ärende snabbare handlagt.

Så här gör du om du vill söka

1.       Gör testet
Du kan göra ett test för att se om du uppfyller några av villkoren för att få omställningsstudiestöd. Resultatet ger en indikation om du kan bli beviljad eller inte. Testet hittar du här.

Alla villkor som krävs för att få omställningsstudiestöd kan du läsa här.

2.       Kontakta din omställningsorganisation
Din omställningsorganisation är ett bra stöd som ger dig vägledning om dina studier. De kan exempelvis hjälpa dig att värdera om utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden, som är ett viktigt krav för att få stödet. Omställningsorganisationen kan också skriva ett yttrande som är vägledande i vår prövning av din ansökan. Ta reda på vilken omställningsorganisation du tillhör

Du kan själv skaffa dig en bra bild över vilka yrkesområden som har gett rätt till omställningsstudiestöd. Detta är bra för att få en uppfattning om hur stor chans du har att få omställningsstudiestöd utifrån ditt val av utbildning. Arbetsförmedlingen har statistik och yrkes- och kompetensanalyser.

3.       Bestäm dig för vad du vill studera

I din ansökan behöver du tala om vilken utbildning du tänker läsa. Du behöver också bestämma dig för om du ska studera på heltid eller på deltid. Du kan som mest få omställningsstudiestöd under 44 veckor om du studerar heltid. Tänk på att om du är under 40 år så får utbildningen som längst vara 80 veckor på heltid (cirka 2 år), eller motsvarande på deltid.

4.       Ta reda på de uppgifter du behöver till din ansökan

I din ansökan behöver du fylla i många olika uppgifter. Om något saknas i din ansökan tar det längre tid innan du kan få ditt beslut.
De här uppgifterna behövs i din ansökan.

5.       Ansök!

Ansökan för studier under vårterminen 2025 öppnar vid midnatt den 1 oktober 2024. Skicka in din ansökan så snabbt du kan. Tänk på att det är olika ansökningsomgångar beroende på när du ska studera. Kolla upp vilken omgång som är aktuell för dig.


Du kan ansöka även om du ännu inte har blivit antagen till din utbildning.

Om du ska studera både under hösten och våren är det bra att ansöka för båda perioderna i samma ansökan.

Ett tips! Kolla gärna igenom filmen om ansökan. Där ser du vilka frågor du kommer att behöva svara på.

Här kan du läsa mer om omställningsstudiestödet.

Hjälpte den här sidan dig?