session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Behåll din vardag och skapa en ny

Hej! Vad roligt att du vill veta mer om omställningsstudiestödet. Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta. Kolla igenom våra fem punkter så får du ännu bättre koll på hur stödet fungerar.

1. Gör testet

Testa dina möjligheter att få omställningsstudiestöd. I testet får du svara på åtta frågor om några av villkoren för stödet och hur du uppfyller dem.

Gör testet här

2. Kontakta din omställningsorganisation

Din omställningsorganisation kan ge dig stöd och vägledning om dina studier. De hjälper dig värdera om utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden som är ett viktigt krav för att få stödet. Omställningsorganisationen kan också skriva ett yttrande som är vägledande när vi utreder din ansökan.

Ta reda på vilken omställningsorganisation du tillhör

3. Bestäm dig för vad du vill studera

I din ansökan behöver du tala om vilken utbildning du tänker läsa. Du behöver också bestämma dig för om du ska studera på heltid eller på deltid. Du kan som mest få omställningsstudiestöd under 44 veckor om du studerar på heltid. Tänk på att om du är under 40 år så får utbildningen som längst vara 80 veckor på heltid (cirka 2 år), eller motsvarande på deltid.

En pappa och ett barn sitter i en stentrapp. Pappan försöker ta på barnet en cykelhjälm.

4. Ta reda på de uppgifter du behöver till din ansökan

I din ansökan behöver du fylla i många olika uppgifter. Om något saknas i din ansökan tar det längre tid innan du kan få ditt beslut. Det är därför viktigt att du lämnar in en så komplett ansökan som möjligt. Varje gång vi behöver be dig om fler uppgifter blir handläggningstiden längre.

  • namnet på din omställningsorganisation
  • din arbetsgivares organisations­nummer
  • din årsarbetstid
  • din årsinkomst före skatt
  • information om andra ersättningar, till exempel aktivitetsersättning och föräldrapenning
  • datum då dina olika studieperioder börjar och slutar
  • hur många poäng du ska läsa varje studieperiod.

5. Ansök

Skicka in din ansökan. Tänk på att det är olika ansökningsomgångar beroende på när du ska studera. Den 1 april och 1 oktober varje år öppnar ansökan för studier som börjar nästa halvår. Kolla upp vilken omgång som är aktuell för dig. Om du ska studera både under hösten 2025 och våren 2026 är det bra att ansöka för båda perioderna i samma ansökan.

Du kan ansöka om stödet även om du ännu inte har blivit antagen till din utbildning. För att kunna ansöka måste du ha e-legitimation.

Andreas dröm blev verklighet

En porträttbild på Andreas. Han står och lutar sig mot ett staket. Bakom honom hänger ljuslyktor och ljusslingor och på byggnaden bakom honom står det teater med stora röda bokstäver.

"Jag kände att stödet var som gjort för mig, jag var i rätt ålder och skulle kunna studera utan att bli av med all min inkomst", säger Andreas som studerat med omställningsstudiestöd.

Kontakta oss

Har du funderingar om omställningsstudiestödet? Ring eller mejla så hjälper vi dig.

Kontakta oss

Uppdaterad: 2025-05-15
Hjälpte den här sidan dig?

Få hjälp kring bidrag och lån för studier, hur du betalar tillbaka eller andra ärenden.