Extra tillägg på gymnasiet
Om du studerar på gymnasiet och din familj har låg inkomst kan du ansöka om extra tillägg. På den här sidan hittar du mer information om vad som räknas som inkomst, vems inkomst vi räknar med och hur du ansöker.
Vad är extra tillägg?
Extra tillägg är ett bidrag som du kan få om din familj har låga inkomster. Er sammanlagda inkomst måste vara lägre än 125 000 kronor före skatt under perioden 1 juli–30 juni. Om du ansöker om extra tillägg för läsåret 2022/23 räknar vi er inkomst under perioden 1 juli 2022–30 juni 2023.
Kan jag få extra tillägg?
För att kunna få extra tillägg behöver du uppfylla dessa krav:
- Du och din familj har en inkomst som är lägre än 125 000 kronor före skatt under perioden 1 juli-30 juni. Om din familj har en förmögenhet över 75 000 kronor räknar vi även in en femtedel av den.
- Du studerar på heltid.
- Du går en utbildning i eller utanför Sverige som ger rätt till extra tillägg. De flesta utbildningarna på till exempel gymnasiet och folkhögskola ger rätt till extra tillägg.
- Du måste ha rätt ålder. Du kan som längst få extra tillägg till och med första halvåret det år du fyller 20. Det finns inte någon nedre åldersgräns.
- Om du är utländsk medborgare behöver du uppfylla villkoren för att ha rätt till svenskt studiestöd
Hur mycket pengar kan jag få?
Hur mycket du får i extra tillägg beror på hur stor inkomst du och din familj har. I tabellen ser du hur mycket extra tillägg du får vid olika inkomster.
Inkomst före skatt, kr | Extra tillägg per månad, kr |
---|---|
Lägre än 85 000 | 855 |
85 000–104 999 | 570 |
105 000–124 999 | 285 |
När kommer pengarna?
Om du studerar på heltid får du extra tillägg under tio månader per läsår, från september till juni.
När den första utbetalningen kommer beror på när du skickar in din ansökan och hur lång handläggningstid vi har. Om vi fattar ett beslut i september eller tidigare sker vanligtvis den första utbetalning den 30 september. Om vi fattar beslut senare sker den första utbetalningen två vardagar efter beslut. Därefter sker utbetalningen den sista vardagen i månaden.
Beställ en ansökningsblankett här på webbplatsen. Du kan som längst ansöka för ett läsår i taget. Skicka din ansökan till CSN:s postadress.
Om du är under 18 år ska din vårdnadshavare (vanligtvis en förälder) skriva under ansökan. Om du är över 18 år kan du skriva under din ansökan själv
För läsåret 2022/23 ska ansökan ha kommit in till CSN senast den 30 juni 2023.
Du behöver skicka med dokument som visar familjens inkomst
När du ansöker om extra tillägg ska du beräkna familjens inkomster för perioden 1 juli- 30 juni. Du ska även skicka med dokument som visar familjens inkomst.
Skattepliktiga inkomster
Om någon i din familj har lön eller annan skattepliktig inkomst ska du skicka in dokument som visar inkomsten före skatt från och med 1 juli och framåt. Det kan till exempel vara lönespecifikationer, arbetsgivarintyg eller besked om utbetalning från Försäkringskassan.
Försörjningsstöd
Om någon i din familj har försörjningsstöd ska du skicka in dokument som visar vilka månader hen haft försörjningsstöd sedan 1 juli. Det kan till exempel vara kopior på normberäkning eller andra dokument från socialförvaltningen.
Om socialförvaltningen använder Intyg från socialförvaltningen (CSN:s blankett 1602M) som följer med ansökan om extra tillägg är det viktigt att de skriver vilka månader personen har haft försörjningsstöd.
Viktigt att du meddelar ändringar till oss
Om något ändras som kan påverka ditt extra tillägg, måste du meddela det till CSN. Det kan till exempel vara att:
- din familjs inkomst ändras
- din familjesituation ändras, till exempel om din vårdnadshavare gifter sig
- du slutar skolan eller byter skola.
Du kan använda blanketten ”Anmälan om ändringar” som du fick med beslutet. Det går också bra att kontakta oss via telefon eller mejl.
Genom att direkt meddela ändringar till CSN, så minskar du risken för återkrav. Ett återkrav innebär att du måste betala tillbaka bidrag som du inte har haft rätt till.
Om vi misstänker bidragsbrott
Att fortsätta ta emot pengar som du inte har rätt till kan vara ett bidragsbrott. Om vi har anledning att misstänka bidragsbrott gör vi en polisanmälan. Det är vi skyldiga att göra enligt lag. Även om du inte medvetet låtit bli att meddela när något ändrats för dig som påverkar ditt studiestöd, kan det ändå räknas som ett bidragsbrott.