session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2019-01-18

Högst andel personer med studielån i Lund

I Lund, Umeå, Uppsala och Linköping har högst andel personer studielån. I Pajala, Eda, Dorotea och Övertorneå har lägst andel studielån.

I dagarna får cirka 1,6 miljoner personer nya besked om sina studieskulder. Totalt är låntagarna skyldiga svenska staten 225 miljarder kronor.

Lägst andel studielånstagare finns i Pajala, 5,2 procent. I kommuner med stora lärosäten finns den högsta andelen personer med studielån. I Lund, som har högsta nivån, är nivån 26 procent.

Högre studieskulder

Det är även i dessa områden som låntagarna har de högsta genomsnittliga studieskulderna. Den genomsnittliga skulden för låntagare som bor i Sverige var den 1 januari 2019 cirka 140 000 kronor.

De högsta genomsnittliga studieskulderna har personer som bor i Uppsala län, därefter Stockholms län och Skåne län. Lägst skuldnivå har låntagarna i Västernorrland, Dalarna och Jönköping.

Skuldsättningen har ökat de senaste åren, en ökning som håller i sig under 2019.
- Det beror främst på de höjningar som gjorts av studiemedlens lånedel på senare år. Ökningen avtar något, det hänger samman med högkonjunkturen som gör att fler har möjlighet att betala av sina studieskulder, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Färre till Kronofogden

Andelen med betalningsproblem med studielånen minskar i år. 1 januari 2019 hade 6,0 procent, eller 80 918 personer, betalningsanmärkningar på sina studielån hos Kronofogden. Antalet personer med betalningsproblem minskade med cirka 4 000 personer mellan 2018 och 2019.
- Det beror till stor del på högkonjunkturen. Samtidigt har vi på CSN jobbat med att kontakta kunder som är på väg att få betalningsproblem – det har också gett effekt, säger Maria Edström.

Högst andel personer med betalningsproblem på studielånen finns i Perstorp, Ljusnarsberg, Högsby och Åstorp. Lägst andel med betalningsproblem finns i Lomma, Täby, Danderyd och Arjeplog.

Gynnsam räntenivå

Räntan på studielånen ligger kvar på en låg nivå, 0,16 procent. Med den låga räntenivån kan fler låntagare amortera av mer på studielånen.
- Effekten av den låga räntenivån blir att personer med det nyare studielånet får betala lägre årsbelopp. Personer med det äldre studielånet får en kortare avbetalningstid. Vår bedömning är att räntan kommer att höjas under kommande år, säger Maria Edström.

Studieskulder på länsnivå Excel, 25 kB.
Studieskulder på kommunnivå Excel, 45 kB.
Andelen studielånstagare med kronofogdeskulder - kommunnivå Excel, 35 kB.

Genomsnittliga studieskulder per person den 1 januari 2019 (samtliga typer av studielån):

  • Sverige 139 735 kronor
  • Icke folkbokförda i Sverige 199 916 kronor
  • Alla låntagare 142 690 kronor

För mer information: Maria Edström, kontorschef CSN, 076-880 65 47
Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-119 65 51

Hjälpte den här sidan dig?