session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2021-01-22

Stockholms län har de högsta studieskulderna

De högsta genomsnittliga studieskulderna har personer som bor i Solna, Stockholm, Lund och Uppsala. Lägst skuldnivå har man i Filipstad, Ljusnarsberg, Perstorp och Olofström. I dagarna får knappt 1,7 miljoner personer besked om sina studielån.

Totalt är låntagarna skyldiga svenska staten 241 miljarder kronor den 1 januari 2021. I kommuner med stora lärosäten finns den högsta andelen personer med studielån, i Lund är andelen 26 procent.

Det är även i dessa områden som låntagarna har de högsta genomsnittliga studieskulderna - Stockholms län, Uppsala län och Skåne län toppar listan när det gäller länen. Den genomsnittliga skulden för låntagare som bor i Sverige var den 1 januari 2021 cirka 143 000 kronor.

Tydlig påverkan av pandemin

CSN ser en tydlig påverkan av Coronapandemin när det gäller studielånen. Betydligt fler har ansökt om nedsättning av årsbeloppen under 2020. Totalt sett handlar det om en ökning från 165 000 låntagare 2019 till 185 000 låntagare 2020. Betydligt fler låntagare har även använt möjligheten att skjuta upp månadsbetalningen under 2020.

Samtidigt har det har blivit betydligt färre personer som får påminnelseavgifter och studielån överförda till Kronofogden. Antalet låntagare med betalningskrav hos Kronofogden har minskat med 5 100 personer till totalt 73 600 personer (5,3 procent av alla återbetalningsskyldiga låntagare) under 2020.
- Att fler låntagare får nedsättning av årsbeloppen bör göra att färre låntagare får betalningsproblem med studielånen. Samtidigt är det ofta en förskjutning i tid när det gäller betalningsproblem, det gör att det kan komma en eftersläpande effekt av pandemin som vi ännu inte har sett, säger Henrik Hederberg, kontorschef vid CSN.

Högst andel personer med betalningsproblem på studielånen finns i Ljusnarsberg, Perstorp, Skinnskatteberg och Högsby. Lägst andel med betalningsproblem finns i Lomma, Danderyd, Täby och Knivsta.

Låg räntenivå

Räntan på studielånen ligger kvar på en mycket låg nivå, 0.05 procent. Med den låga räntenivån kan fler låntagare amortera av mer på studielånen.
- Effekten av den låga räntenivån blir att personer med det nyaste studielånet får betala lägre årsbelopp. Personer med det äldre studielånet får en kortare avbetalningstid. Vår bedömning är att räntan kommer att ligga kvar på en låg nivå under kommande år, säger Henrik Hederberg.

Statistik

Här finns lokala uppgifter för alla kommuner och län – när det gäller studielån och studielån som är överförda till Kronofogden.

Studieskulder uppdelat på län Excel, 26 kB.

Studieskulder uppdelat på kommuner Excel, 50 kB.

KFM-krav och återbetalningsskyldiga per kommun Excel, 37 kB.

Genomsnittliga studieskulder

Genomsnittliga studieskulder per person och län den 1 januari 2021 (samtliga typer av studielån):

  • Sverige: 143 265 kronor
  • Icke folkbokförda i Sverige: 197 820 kronor
  • Alla låntagare: 145 857 kronor

Kontaktuppgifter

För mer information: Henrik Hederberg, kontorschef CSN, 060-186265.
Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Tips till dig som betalar tillbaka studielån:

  • Välj ett smart betalsätt - kanske autogiro eller e-faktura?
  • Se hur mycket du ska betala tillbaka - använd tjänsterna i Mina sidor.
  • Om du har svårt att betala - kontakta oss.
  • Välj att få dina utskick från CSN digitalt. Det gör du i Mina sidor.
Hjälpte den här sidan dig?