session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

2025-07-09

Rekordmånga elever mister studiebidraget på grund av ogiltig frånvaro

Andelen gymnasieelever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro är den högsta någonsin. Totalt under läsåret 2024/2025 fick 10,8 procent eller 39 100 elever studiebidraget indraget vilket innebär en fortsättning på en lång trend.

När en gymnasieelev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro under en månad kan skolan rapportera det till CSN, som då kan besluta om att studiebidraget ska dras in. Under läsåret 2024/2025 fick fler gymnasieelever än tidigare studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. Totalt drogs studiebidraget in för 10,8 procent eller 39 100 elever, vilket är den högsta siffran någonsin och 1 000 fler än föregående läsår. Därmed fortsätter den långa trenden med att allt fler elever får sitt studiebidrag indraget.

– I mer än 15 år har vi nu sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren. Till skillnad från tidigare läsår ser vi att utvecklingen skiljer sig åt inom flera grupper. Bland annat ökar andelen bland flickor och bland fristående gymnasieskolor, medan den är oförändrad bland pojkar och inom den kommunala gymnasieskolan, säger Peter Engberg som är analytiker på CSN.

Högst andel på friskolor

Under läsåret 2024/2025 drogs studiebidraget oftare in på friskolor än på kommunala gymnasieskolor. På friskolorna fick 12,5 procent av eleverna studiebidraget indraget och på kommunala gymnasieskolor 10,1 procent. Pojkar har fortsatt högre ogiltig frånvaro än flickor med 12,2 procent jämfört med 9,2 procent.

Skillnaderna mellan olika kommuner är stora. I ett antal kommuner är andelen elever med indraget studiebidrag 3 procent eller lägre, medan andra har knappt 20 procent. Högst andel elever med indraget studiebidrag finns bland elever folkbokförda i Gotlands län, där 14,1 procent av eleverna fick studiebidraget indraget.

Orsaken bakom den ogiltiga frånvaron och varför den ökat under så lång tid är inte kartlagd.

– När CSN drar in studiebidraget baserar vi det på de rapporter vi får av skolorna, och där anges inte anledningen. En av flera tänkbara förklaringar till utvecklingen är att skolorna har blivit bättre på att följa upp och rapportera ogiltig frånvaro till oss, säger Peter Engberg.

CSN har i uppdrag av regeringen att öka kunskapen om konsekvenserna av ogiltig frånvaro.

– Ogiltig frånvaro på gymnasiet gör inte bara att ditt studiebidrag dras in och du riskerar att bli återbetalningsskyldig, det kan också göra att andra bidrag dras in, som till exempel flerbarnstillägg och bostadsbidrag. Det här är viktigt för eleverna att förstå och vi arbetar tillsammans med skolorna för att öka kunskapen om detta, säger Linda Tornéus, ansvarig för partnerkommunikation på CSN.

Mer information i CSN:s databas

I CSN:s databas med officiell statistik finns uppgifter om indraget studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro, fördelat ner till kommunnivå. Uppgifterna baseras på elevens folkbok­förings­ort. CSN har inga uppgifter om den genomsnittliga eller den totala mängden ogiltig frånvaro i gymnasieskolan, utan bara uppgifter om de elever som har så hög frånvaro att studiebidraget dragits in.

Instruktionsfilm för att ta fram uppgifter ur CSN:s databas för officiell statistik.

Fakta – indragen studiehjälp på gymnasiet

Det är skolorna som rapporterar in ogiltig frånvaro till CSN. När elever som går på gymnasiet inte bedöms studera på heltid ska skolorna rapportera det till CSN, som sedan kan fatta beslut om indragen studiehjälp. Studie­bidraget är det generella bidrag som går till gymnasiestuderande mellan 16 och 20 år. Om frånvaron är mer än fyra timmar och upprepad under en månad kan studiebidraget dras in.

Läs mer om ogiltig frånvaro

Mer information

För mer information om statistiken:

Peter Engberg
Analytiker
060 – 18 62 69
(9 juli – 11 juli)

Jonas Larsson
Analytiker
060 – 14 63 61
(14 juli – 18 juli)

Frågor om statistik kan mailas till

registrator@csn.se

Presskontakt

Gunilla Lindros
Tf. pressekreterare
070 231 98 03
pressekreterare@csn.se

Hjälpte den här sidan dig?

Få hjälp kring bidrag och lån för studier, hur du betalar tillbaka eller andra ärenden.