Hoppa till innehåll

Svårt att betala

Om du har svårt att betala tillbaka på ditt lån från CSN finns det olika möjligheter som kan hjälpa dig och din situation. Här kan du läsa om vad som gäller för dig som har studielån eller hemutrustningslån.

Ansöka om nedsättning – betala mindre av din studieskuld under en tid

Om du har studerat och har svårt att betala på ditt studielån eller återkrav, vill vi att du ringer oss. Tillsammans kan vi titta på våra möjligheter att hjälpa dig.

Du kan ansöka om att få nedsättning (betala mindre pengar) under året. Det kan du göra om du har en låg inkomst eller om du har synnerliga skäl som gör att du har svårt att betala ditt lån. Ett sådant skäl kan exempelvis vara att du har försörjningsstöd från Socialförvaltningen eller att du har förlorat din inkomst på grund av situationen med coronapandemin. 

Nedsättning kan betyda att du måste betala mer senare

Tänk på att du fortfarande måste betala tillbaka hela ditt lån.
Om du får nedsättning under året, kan det betyda att du i stället får betala mer pengar under de kommande åren.

Så här ansöker du

Du ansöker om att betala mindre med hänsyn till din inkomst i Mina sidor, i tjänsten Ansök om att betala mindre.

Om du ska ansöka om att betala mindre med hänsyn till synnerliga skäl så kan du mejla till CSN och beskriva din ekonomiska situation, eller beställa en blankett som du fyller i och skickar in.

Flytta fram betalningen

Du kan flytta fram en inbetalning av studielånet en månad. Det gör du i Mina sidor här på webbplatsen. Sista betalningsdatumet får inte ha passerat. Du får inte heller ha några obetalda belopp sedan tidigare.

Du kan bara flytta fram en betalning per år.

Har din ekonomi påverkats av coronaviruset?

Om du på grund av coronaviruset behöver flytta fram en betalning mer än en månad kan du kontakta CSN. Enklast gör du det genom att ringa till oss.

Filmer för dig som har svårt att betala studielånet

Svårt att betala hemutrustningslånet

Om du har låg inkomst kan det vara svårt att betala tillbaka lånet. Då kan du ansöka om att få betala mindre eller att inte betala något alls (anstånd) under ett kalenderår. Du behöver ansöka igen om du fortfarande har låg inkomst när nästa kalenderår börjar, det vill säga i början av januari.

Tänk på att CSN lägger ränta på lånet, även när du inte betalar. Därför växer skulden när du inte betalar.

Hemutrustningslån - om du har svårt att betala

Svårt att betala körkortslånet

Om du har låg inkomst och får svårt att betala på ditt körkortslån kan du få betala mindre under en tid. Du kan då ansöka om nedsättning. Om du får nedsättning innebär det att du får betala tillbaka på ditt körkortslån under en längre tid.

Körkortslån – betala mindre under en tid

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2021-07-09
Hjälpte den här sidan dig?