Hoppa till innehåll

Slå ihop lån

Om du har studerat med studielån under 2022 och har studielån sedan tidigare, då har du minst två studielån att betala tillbaka. Du kan slå ihop dem till ett studielån från 2024.

Sista ansökningsdag för att slå ihop lån för 2024 är den 30 november 2023.

Jag har inte fått någon information om att slå ihop lån

Vi har riktat våra utskick till de kunder som kommer börja betala tillbaka sitt studielån under 2023. Om du har studerat med studiemedel under höstterminen 2022 behöver du inte betala på två lån samtidigt under 2023.

Därför ska du slå ihop dina lån

Genom att slå ihop dina lån kan du få en lägre månadskostnad och längre tid på dig att betala tillbaka. Efter att du slagit ihop lånen får du

  • ett årsbelopp i stället för flera
  • en expeditionsavgift per år i stället för flera (150 kronor per lån). Du får ingen expeditionsavgift alls om du inte ska börja betala under året.
  • en lägre månadskostnad och du kan få längre tid på dig att betala tillbaka lånet
  • färre påminnelseavgifter om du är sen med dina inbetalningar (450 kronor per lån och påminnelse).
Exempel – Så mycket behöver Lasse betala - om han slår ihop sina lån eller om han behåller lånen

Lasse har studerat under hösten 2021 och våren 2022. Han har haft studiemedel under sina studier. Från 1 januari 2022 fick alla som fick studiemedel utbetalat ett nytt lån (annuitetslån).

Lasse har därför två annuitetslån som han ska börja betala från 2023. Om han väljer att behålla lånen var för sig kommer han som lägst att betala 7 875 kronor på vardera lån, det vill säga 15 750 kronor under 2023.

Om Lasse istället väljer att slå ihop dem till ett lån (senast den 30 november 2022), kommer han som lägst betala 7 875 kronor under 2023.

Varför slår inte CSN ihop lånen åt mig?

Det hade vi gärna gjort. Men CSN kan inte göra så eftersom det inte finns något sådant stöd i lagen. Du behöver själv godkänna och slå ihop lånen i Mina sidor.

Lite bakgrund till flera lån

Under 2022 införde riksdagen ett nytt studielån. Det innebär att alla som har haft studielån under 2022 har fått det nya lånet. Om du har haft studielån även före 2022 så har du därför två lån, ett med gamla och ett med nya villkor.

Om våra olika lån

Utskick till blivande återbetalare

Alla låntagare som har två studielån och som ska börja betala tillbaka 2023 har under hösten fått information om att slå ihop sina lån via utskick.

Du som fortfarande studerar med studiemedel kommer att få information om att slå ihop dina lån innan du ska börja din återbetalning. Vill du ha hjälp?

Om du känner dig osäker, ring oss så får du hjälp av en handläggare.

Kontakta oss

Frågor och svar

Ränta på studielån

Kan jag betala extra för att betala snabbare?

Om jag inte kan betala vad händer då?

Uppdaterad: 2023-01-18
Hjälpte den här sidan dig?