session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Slå ihop lån

Under 2022 infördes ett nytt studielån. Det innebär att du kan ha två lån som du bör slå ihop till ett lån.

Under vecka 16 och 17 2024 kommer vi att skicka meddelande till kunder som har två lån. Om du har två lån ser du meddelandet när du loggar in på Mina sidor, meddelandet ligger kvar i cirka 12 månader.

Du som har fått studielån utbetalt före 2022 och fått studielån utbetalt under 2022 eller senare kan ansöka om att slå ihop dem. För att din ändring ska börja gälla från januari 2025 måste du göra din ansökan om att slå ihop lån på Mina sidor senast den 30 november 2024.

Du kan ansöka om att slå ihop dina lån även om du fortfarande studerar.

Därför ska du slå ihop dina lån

Genom att slå ihop dina lån kan du få en lägre månadskostnad och längre tid på dig att betala tillbaka. Efter att du slagit ihop lånen får du

  • ett årsbelopp i stället för två
  • en expeditionsavgift per år i stället för två (150 kronor per lån). Du får ingen expeditionsavgift alls om du inte ska börja betala under året.
  • en lägre månadskostnad och du kan få längre tid på dig att betala tillbaka lånet
  • färre påminnelseavgifter om du är sen med dina inbetalningar (450 kronor per lån och påminnelse).
Exempel – Så mycket behöver Lasse betala - om han slår ihop sina lån eller om han behåller lånen var för sig

Lasse har studerat under 2021 och 2022. Han har haft studiemedel under sina studier. Från 1 januari 2022 fick alla som fick studiemedel utbetalat ett nytt lån (annuitetslån).

Lasse har därför två annuitetslån som han ska börja betala från 2024. Om han väljer att behålla lånen var för sig kommer han som lägst att betala 8 595 kronor på vardera lån, det vill säga 17 190 kronor under 2024.

Om Lasse istället väljer att slå ihop dem till ett lån (senast den 30 november 2023), kommer han som lägst betala 8 595 kronor under 2024.

Varför slår inte CSN ihop lånen åt mig?

Det hade vi gärna gjort, men CSN har inte rätt enligt lag att göra det. Du behöver själv godkänna och signera med BankID i e-tjänsten för att slå ihop lånen.

Lite bakgrund till flera lån

Under 2022 införde riksdagen ett nytt studielån. Det innebär att alla som har haft studielån under 2022 har fått det nya lånet. Om du har haft studielån även före 2022 så har du därför två lån, ett med gamla och ett med nya villkor.

Om våra olika lån

Om du har lån utbetalda före 1 juli 2001

Om du har äldre lån och funderar på att ändra villkoren för dessa. Då kan du läsa mer om detta på Ändra villkoren för dina studielån.

Behöver du hjälp?

Om du känner dig osäker, ring oss och säg "slå ihop lån". Du kommer då till rätt telefonkö och får prata med en handläggare.

Kontakta oss

Uppdaterad: 2024-06-17
Hjälpte den här sidan dig?