Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

Utländsk medborgare – utbytesstudier utanför Sverige


Rätt till studiestöd för utbytesstudier

Det vanliga är att endast svenska medborgare kan få studiestöd för studier utanför Sverige, men i vissa fall kan även utländska medborgare få det. Då måste du först uppfylla villkoren för att ha rätt till svenskt studiestöd. Läs mer om dem här på sidan.

Du måste uppfylla övriga villkor också

Om CSN beslutar att du har rätt till svenskt studiestöd för utbytesstudier, måste du även uppfylla de övriga villkoren för att få studiestöd. Till exempel behöver den utbildning du ska gå uppfylla våra krav.

Permanent uppehållstillstånd (PUT)

Du kan normalt få rätt till svenskt studiestöd för studier i Sverige om Migrationsverket gett dig permanent uppehållstillstånd.

Tidsbegränsat uppehållstillstånd

Du som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt så kallad uppskjuten invandringsprövning kan normalt inte få rätt till studiestöd.

Migrationsverket

Permanent uppehållsrätt (PUR)

Du kan få rätt till svenskt studiestöd om du har permanent uppehållsrätt i Sverige. Anledningen är att du kan jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten.

När har man PUR?

Du som är medborgare i EU/EES har normalt permanent uppehållsrätt (PUR) om du bott lagligt i Sverige i fem år utan avbrott. Medborgare i Schweiz kan få permanent uppehållstillstånd (PUT) från Migrationsverket.

Du som är anhörig till en EU/EES-medborgare kan få permanent uppehållsrätt. Det får du om du har bott lagligt i Sverige utan avbrott i minst 5 år tillsammans den personen. Med anhörig menas man, fru, sambo eller barn.

Det här gäller inte om din anhöriga är svensk eller schweizisk medborgare.

Permanent uppehållsrätt i förtid för personer som arbetar eller har arbetat i Sverige, och deras anhöriga

Du kan i vissa fall få permanent uppehållsrätt i förtid om du är eller har varit arbetstagare eller egenföretagare. Då måste även något av följande stämma för dig:

  • Du har gått i pension efter att ha arbetat i Sverige under det senaste året. Du har också bott här i minst 3 år utan avbrott.
  • Du har arbetat i Sverige men kan inte längre arbeta eftersom du har permanent arbetsoförmåga. Du har också bott här i minst 2 år utan avbrott.
  • Du har arbetat i Sverige men kan inte längre göra det på grund av en arbetsskada som ger rätt till ersättning.
  • Du har bott och arbetat i Sverige i minst 3 år och bor kvar här i dag, men du arbetar i ett annat EU/EES-land.

Anhörig till någon som arbetar eller har arbetat i Sverige

Du kan också få permanent uppehållsrätt i förtid om du är anhörig till en person som uppfyller någon av punkterna. Det kan du även få om du är anhörig till en EU/EES-medborgare som avled när hen arbetade i Sverige. Den personen måste ha bott i Sverige de senaste 2 åren eller avlidit på grund av en skada eller sjukdom som beror på arbetet.

Särskilda skäl – flykting, har familjeanknytning eller är under 20 år

Det finns särskilda skäl som kan ge dig rätt till svenskt studiestöd.

Flykting och anhörig till flykting

Om Migrationsverket har bedömt att du är flykting eller skyddsbehövande, har du vanligtvis rätt till svenskt studiestöd. Det har du också om du har fått uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Du kan också vara anhörig till en sådan person.

Om du är asylsökande och aldrig har haft uppehållstillstånd i Sverige har du inte rätt till studiestöd.

Uppehållstillståndet kan vara permanent eller tidsbegränsat

Uppehållstillståndet behöver vara giltigt, men det spelar ingen roll om det är permanent eller tidsbegränsat. Rätten till studiestöd gäller vanligtvis från och med den vecka tillståndet beviljas.

Uppehållstillstånd enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Du kan få rätt till svenskt studiestöd om Migrationsverket har gett dig ett upphållstillstånd enligt den nya lagen, lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.

Om tillståndet gått ut

Om ditt tillstånd inte längre är giltigt kan du ändå ha rätt till studiestöd. Det gäller om du har ansökt om ett förlängt uppehållstillstånd innan ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd gått ut. Tänk därför på att ansöka om ett förlängt uppehållstillstånd hos Migrationsverket i god tid!

Det krävs också att den nya ansökan

  • har samma grund som tidigare, eller
  • gäller ett nytt tillstånd för att studera på gymnasiet i Sverige.

Ditt tidigare upphållstillstånd måste ha varit ett sådant som kunde ge dig rätt till studiestöd.

Barn med svensk medborgare

Du kan få rätt till svenskt studiestöd om du har barn med en svensk medborgare som du bor tillsammans med i Sverige. Du måste även ha ett giltigt uppehålls­tillstånd grundat på familjeanknytning till personen du har barn med.

Om du är under 20 år

Du som är under 20 år kan få rätt till studiestöd om du uppfyller något av följande villkor:

  • Du och din förälder har ett giltigt uppehållstillstånd grundat på familjeanknytning till en person som bor i Sverige.
  • Du har en förälder som är svensk medborgare och du har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt grundat på familjeanknytning till den föräldern.
  • Du har placerats i familjehem eller på institution av en svensk myndighet.
  • Du har en vårdnadshavare som bestämts av en svensk myndighet.

Uppehållsrätt och varaktig anknytning

Du kan normalt få rätt till svenskt studiestöd om du uppfyller de här villkoren:

  1. Du har uppehållsrätt för att du är medborgare i EU/EES eller Schweiz eller är anhörig till någon som är det.
  2. Du har en varaktig anknytning till Sverige.
  3. Du bor i Sverige.

Varaktig anknytning till Sverige

Du kan ha varaktig anknytning till Sverige på olika sätt, till exempel för att du bor och arbetar här, är gift här eller var under 20 år när du flyttade hit.

Arbetat i Sverige i minst 2 år

Du ska ha bott och arbetat i Sverige i minst 2 år. Du måste ha arbetat minst halvtid (50 procent).

Det finns annat än arbete för lön som räknas som arbete. Det här räknas också:

    • tid då du varit registrerad som arbetslös vid en svensk arbetsförmedling
    • arbetsmarknadsutbildning eller annan arbetsmarknadspolitisk åtgärd
    • utbildning i svenska för invandrare (sfi)
    • utbildning i svenska på högst grundskolenivå, på minst halvtid
    • tid då du haft sjukersättning, aktivitetsersättning eller liknande
    • vård av eget barn som är under 10 år
    • vård av nära anhörig på heltid.
    Medborgare i EU/EES eller Schweiz och gift eller sambo i Sverige

    Du som är medborgare i EU/EES eller Schweiz och gift eller sambo i Sverige kan få rätt till studiestöd. Det kan du om du uppfyller något av följande villkor:

    • Du är gift eller sambo med en svensk medborgare och ni har bott tillsammans i Sverige i minst två år.
    • Du är gift eller sambo med en svensk medborgare och ni har bott tillsammans i minst fyra år varav minst ett år i Sverige.
    • Du är gift eller sambo med en svensk medborgare som du har barn med och ni har bott tillsammans i Sverige i minst ett år.
    • Du är gift eller sambo med en annan utländsk medborgare och ni har bott tillsammans i Sverige i minst två år. Din man, fru eller sambo måste också uppfylla villkoren för att ha rätt till studiestöd. Hen behöver antingen ha permanent uppehållstillstånd eller uppfylla villkoren genom varaktig anknytning eller särskilda skäl. Ett sådant skäl kan till exempel vara att hen är flykting.

    Vad räknas som sambo?

    En sambo är någon du bor tillsammans med under äktenskaps­liknande förhållanden. Om det är två kompisar som bor ihop, räknas det inte som att vara sambo.

    Gift eller sambo i Sverige med en medborgare från EU/EES eller Schweiz

    Du är gift eller sambo med en medborgare i EU/EES eller i Schweiz, och ni har bott tillsammans i Sverige i minst 2 år.

    Din man, fru eller sambo måste också uppfylla villkoren för att ha rätt till studiestöd. Hen behöver antingen ha permanent uppehållstillstånd eller uppfylla villkoren genom varaktig anknytning eller särskilda skäl. Ett sådant skäl kan till exempel vara att hen är flykting.

    Vad räknas som sambo?

    En sambo är någon du bor tillsammans med under äktenskaps­liknande förhållanden. Om det är två kompisar som bor ihop, räknas det inte som att vara sambo.

    Under 20 år när du flyttade till Sverige

    Du var under 20 år när du flyttade till Sverige med din förälder och ni har uppehållsrätt som anhöriga till en medborgare i EU/EES eller i Schweiz. Din förälder bor och arbetar här.

    Arbetar i Sverige eller har anhörig som arbetar i Sverige

    Du kan ha rätt till studiestöd om du själv eller någon du är anhörig till arbetar i Sverige. De villkor som behöver uppfyllas beror bland annat på var du eller din anhöriga är medborgare.

    Arbetar i Sverige och är medborgare i EU/EES eller Schweiz

    Du kan ha rätt till svenskt studiestöd om du arbetar eller har ett eget företag i Sverige och fortsätter arbeta under studierna. För att det ska räknas behöver du arbeta tillräckligt mycket. Du kan då jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten.

    Är anhörig till person som arbetar i Sverige

    Du kan ha rätt till svenskt studiestöd om du är anhörig till en person som arbetar eller driver företag i Sverige. För att det ska gälla behöver din anhöriga arbeta tillräckligt mycket. Du kan då jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten.

    Anhörig till medborgare inom EU/EES eller Schweiz

    Du räknas som anhörig om du är fru, man, sambo, barn eller styvbarn under 21 år till en medborgare i EU/EES eller Schweiz. I vissa fall kan även du som är äldre än 21 år räknas som barn om du kan visa att du är ekonomiskt beroende av din förälder.

    Du kan också räknas som anhörig om du är förälder till en medborgare i EU/EES eller i Schweiz som arbetar eller driver företag i Sverige. Då måste du kunna visa att du är ekonomiskt beroende av ditt barn.

    Anhörig till svensk medborgare

    Om din man, fru, sambo eller förälder är svensk medborgare och ni har bott tillsammans i ett annat EU/EES-land, kan du i vissa fall jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten. Personen måste arbeta eller driva företag i Sverige efter att ha bott utomlands.

    Anhörig till turkisk medborgare

    Om du är turkisk medborgare och barn till en turkisk medborgare som arbetar i Sverige, kan du uppfylla villkoren för rätt till svenskt studiestöd.

    Det gör du om din förälder eller styvförälder arbetar eller driver eget företag i Sverige. För att det ska gälla behöver din anhöriga arbeta tillräckligt mycket. Då jämställs du med en svensk medborgare.

    Det här räknas som att arbeta eller driva företag

    För att räknas som arbetstagare eller egenföretagare behöver du eller din anhöriga uppfylla vissa villkor.

    Det räknas som arbete

    Du eller din anhöriga kan räknas som arbetstagare i Sverige om du eller hen uppfyller de här villkoren:

    • Du eller hen arbetar i tillräcklig omfattning. Det innebär normalt minst 10 timmar i veckan och att du eller hen har arbetat under minst 10 veckor innan du börjar studera.
    • Du eller hen får lön eller annan ersättning för arbetet.
    Det räknas som att driva företag

    Du eller din anhöriga kan räknas som egenföretagare i Sverige om du eller hen uppfyller de här villkoren:

    • Du eller hen arbetar i tillräcklig omfattning i företaget. Det innebär normalt minst 10 timmar i veckan och att du eller hen har arbetat under minst 10 veckor innan du börjar studera.
    • Du eller hen har registrerat företaget hos Skatteverket och har F-skattsedel.

    Om du eller din anhöriga har slutat arbeta

    Om du har slutat arbeta kan du ändå räknas som arbetstagare eller egenföretagare i Sverige. Detsamma gäller din anhöriga. Då måste du eller hen uppfylla något av de här villkoren:

    Du eller din anhöriga ska gå vidareutbildning

    Du ska vidareutbilda dig inom ditt yrkesområde i Sverige och utbildningen har ett innehållsmässigt samband med arbetet i Sverige. Det får inte ha gått för lång tid sedan du slutade arbeta. Samma villkor gäller för din anhöriga.

    Som vidareutbildning inom yrkesområdet räknas exempelvis att

    • en lärare vidareutbildar sig inom pedagogik
    • en musiker studerar vid musikhögskolan
    • en undersköterska vidareutbildar sig till sjuksköterska.
    Du eller din anhöriga är sjuk eller skadad

    Du eller din anhöriga är tillfälligt förhindrad att arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall. Du behöver kunna visa det med ett läkarintyg eller ett intyg om sjukpenning från Försäkringskassan.

    Du eller din anhöriga har blivit uppsagd

    Du eller din anhöriga har blivit uppsagd från anställningen och är registrerad som arbetssökande vid en svensk arbetsförmedling. Om du eller hen hade arbetat mindre än ett år i Sverige, kan ni bara räknas som arbetstagare under sex månader efter att ha slutat arbeta.

    Status som varaktigt bosatt

    Du kan få rätt till svenskt studiestöd om Migrationsverket har gett dig status som varaktigt bosatt i Sverige. Det kan du också få om du har status som varaktigt bosatt i ett annat EU-land och därför fått uppehållstillstånd i Sverige av Migrations­verket.

    Du kan läsa mer om vad status som varaktigt bosatt innebär hos Migrationsverket.

    Ikon för senast publicerad Senast publicerad: 2017-12-04
    Hjälpte den här sidan dig?
    eller

    Behöver du hjälp?

    Kontakta oss


    Hitta svar på dina frågor!

    Våra e-tjänster

    Logga in


    Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster