Studerar med studiemedel utomlands – med anledning av av coronaviruset
Du får studiemedel som vanligt, även om skolan valt att ha viss undervisning på distans på grund av corona. Här kan du bland annat läsa vad som gäller om du blir sjuk, om dina studieresultat påverkas av corona och om du har inkomster.
Innehåll
Om du blir sjuk eller behöver vabba
Om du inte kan studera för att du är sjuk eller behöver vårda barn är det viktigt att du anmäler det till CSN.
Om du blir sjuk
Om du blir sjuk och inte kan studera ska du sjukanmäla dig till CSN. Tänk också på att ordna med ett läkarintyg, eller något liknande intyg från en vårdinrättning, så att du kan styrka din sjukperiod.
Om vi godkänner din sjukperiod
- får du behålla dina bidrag och lån
- tar vi hänsyn till att du har varit sjuk när vi nästa gång prövar dina studieresultat
- räknas inte veckorna du varit sjuk som använda med studiemedel
- kan lånet avskrivas om du blir sjuk en längre period.
Om dina studieresultat påverkas
Nästa gång du söker studiemedel eller studiestartsstöd kommer vi att kontrollera hur många poäng du har klarat. Om det fattas poäng på grund av att skolan inte kunde bedriva undervisning under tiden då smittspridningen av coronaviruset pågick, kommer vi att ta hänsyn till det. Men du behöver kunna visa upp något som styrker detta, så spara dokumentation som visar att du inte har kunnat studera under den här tiden. Det kan vara mejl från skolan eller skärmdumpar på skolans information på webben.
Om du har inkomster
Under 2020 har fribeloppet tagits bort på grund av coronakrisen. Det innebär att om du arbetar och studerar med studiemedel under 2020, kommer dina inkomster inte att påverka hur mycket studiemedel du får. Det gäller även inkomster av kapital och näringsverksamhet.
Regeringen har föreslagit att den här perioden ska förlängas till och med den 30 juni 2021. Vi återkommer med mer information så snart de har fattat beslut om detta.
Om studiestarten blir framflyttad
Om du har ansökt och fått beslut om studiemedel och din skola efter det har skjutit fram studiestarten, så får du behålla ditt studiemedel som du fått beslut om. Det innebär att du får bidrag och lån från och med det datum som skolan skulle ha börjat.
Om du gör en ny ansökan om studiemedel och skolan redan meddelat att studiestarten blir framflyttad, så kan du få bidrag och lån först från och med det datum när utbildningen faktiskt börjar.
Om din skola stänger
Om du har ansökt och fått beslut om studiemedel eller studiestartsstöd och din skola efter det har stängt helt eller delvis på grund av coronaviruset, så får du behålla ditt studiemedel eller studiestartsstöd som du fått beslut om. Det gäller även om skolan inte kan erbjuda någon distansundervisning eller om de bara kan erbjuda distansundervisning på deltid. Du behöver inte anmäla sådana förändringar till CSN., vi fortsätter att betala ut ditt studiestöd som vanligt.
Svårt att betala ett återkrav
Har du fått ett återkrav som du har svårt att betala? Då är det bäst att du ringer till oss så att vi tillsammans kan titta på en möjlig lösning.
Om du är utländsk medborgare och du eller din familjemedlem blir arbetslös
Om du har svenskt studiestöd för att du är arbetstagare eller egenföretagare i Sverige och du blir arbetslös, då ska du anmäla det till CSN. Anmälningsskyldigheten gäller även dig som har svenskt studiestöd som familjemedlem till en sådan person. Om den som blir arbetslös genast anmäler sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen kan du ha fortsatt rätt till svenskt studiestöd.