Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Du som studerar i Osaka i Japan och vill resa hem på grund av detta, kan försöka boka om din hemresa.
Läs mer...

Sjuk

Anmäl sjukdom när du studerar med studiestöd från CSN. Då kan du få behålla dina bidrag och lån medan du är sjuk. Vi tar också hänsyn till att du varit sjuk när vi till exempel prövar dina studieresultat. Hur du ska anmäla sjukdomen beror på vad du studerar, så läs här vad som gäller för dig.

Sjukanmälan för studier i Sverige

Sjukanmäl dig så snabbt som möjligt, helst redan första dagen du är sjuk. Om vi vet om att du varit sjuk kan vi nämligen ta hänsyn till det. Hur du sjukanmäler dig beror på vad och var du studerar.

Studerar med studiemedel eller studiestartsstöd

Anmäl din sjukdom till Försäkringskassan och berätta att du är studerande. Du ska helst göra det första dagen du är sjuk. Om din anmälan kommer in senare än sju dagar efter den första sjukdagen, måste du ha särskilda skäl.

Sjukanmäl dig hos Försäkringskassan

Gymnasiestudier i Sverige

Studerar du på ett gymnasium i Sverige ska du anmäla din sjukdom till skolan. Skolan kan ibland kräva läkarintyg för att godkänna sjukskrivningen. Om skolan godkänner din sjukskrivning får du behålla bidragen från CSN.

Sjukanmälan för utlandsstudier

När du studerar utomlands måste du anmäla din sjukdom till CSN. Precis som vid studier i Sverige är det viktigt att du sjukanmäler dig så fort som möjligt.

Studerar med studiemedel utomlands

Anmäl din sjukdom till CSN genom att skicka in blanketten "Anmälan om sjukdom vid studier utomlands". Skicka med ett läkarintyg som visar mellan vilka datum du är eller har varit helt sjukskriven och inte alls kunnat studera. Skicka in din anmälan så snabbt som möjligt.

När du som allra senast kan anmäla sjukdom beror på hur många perioder du sökt studiemedel för.

  • Gäller ditt beslut om studiemedel en period (termin), kan du som senast anmäla sjukdom sista dagen i den perioden.
  • Gäller ditt beslut om studiemedel flera perioder, kan du som senast anmäla sjukdom i början av nästa period. Om du blir sjuk under den sista perioden i ditt beslut, kan du som senast göra din anmälan sista dagen i den perioden.

Gymnasiestudier utanför Sverige

Studerar du utanför Sverige så måste du anmäla din sjukdom till CSN. Kontakta oss eller använd blanketten "Anmälan om ändring" som du fick med ditt beslut. Skicka med ett läkarintyg som visar mellan vilka datum du är eller har varit helt sjukskriven och inte alls kunnat studera. Om skolan och vi godkänner din sjukskrivning får du behålla bidragen från CSN.

Fördelar för dig som sjukanmäler

Det är bra för dig att anmäla sjukdom. Förutom att du kan fortsätta få studiestöd medan du är sjuk, så finns även trygghetsregler som hjälper dig. För att kunna ta del av de här trygghetsreglerna måste du ha gjort en anmälan och fått den godkänd.

Studerar med studiemedel

Lägre krav på studieresultat

Vi räknar bort de veckor som du varit sjuk när vi prövar dina studieresultat. Det innebär att kravet på studieresultat blir lägre. Även om du inte varit frånvarande så länge, kan frånvaron ändå påverka när CSN prövar dina studieresultat. Därför är det viktigt att du alltid anmäler sjukdom.

Veckorna räknas inte som använda

CSN räknar inte de veckor du har varit sjuk som använda med studiemedel, så du kan ta igen studierna senare.

Lånedelen skrivs av från och med 31:a sjukdagen

CSN kan skriva av lånedelen i studiemedlen efter 30 dagars karenstid. Det innebär att om du är sjuk i mer än 30 dagar behöver du inte alltid betala tillbaka det lån du får från och med sjukdag 31. Om du är sjuk mer än en gång inom 20 dagar får du inte någon ny karenstid.

Studerar med studiestartsstöd

Vi räknar bort de veckor som du varit sjuk när vi prövar dina studieresultat. Det innebär att kravet på studieresultat blir lägre. Även om du inte varit frånvarande så länge, kan frånvaron ändå påverka när CSN prövar dina studieresultat. Därför är det viktigt att du alltid anmäler sjukdom.

Studerar på gymnasiet

Genom att sjukanmäla dig undviker du att din frånvaro räknas som ogiltig när du studerar med studiehjälp. Om du har ogiltig frånvaro kan bidragen från CSN påverkas.

Meddela CSN om du avbryter studierna

Om du inte återgår till studierna när du blir frisk, ska du meddela det till CSN. Studerar du med studiemedel eller studiestartsstöd gör du det enklast i Mina sidor.

Avbrutna studier

Studerar du på gymnasiet ska du anmäla ditt studieavbrott till skolan, så meddelar de CSN. Du kan också kontakta oss direkt.

Sjuk när du ska betala tillbaka lån

Betalar tillbaka studielån

I vissa fall kan du få delar av eller hela ditt lån avskrivet på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Avskrivning innebär att du inte behöver betala tillbaka allt du lånat.

Avskrivning av studielån

Betalar tillbaka hemutrustningslånet för flyktingar

CSN kan ta bort (efterskänka) lån om vi bedömer att du som har tagit lånet har varaktigt nedsatt betalningsförmåga. För att vi ska kunna göra en bedömning när det gäller ditt lån, måste du lämna in en ansökan.

Betala tillbaka hemutrustningslån

Frågor och svar

Vad gäller om jag blir sjuk vid terminsstart?

Det beror på vilken utbildning du går och var du studerar.

Studerar med studiemedel eller studiestartsstöd i Sverige

Om du har fått ett beslut om att du får studiemedel eller studiestartsstöd men är sjuk när skolan börjar, måste du lämna en särskild studieförsäkran till CSN.

Studerar med studiemedel utomlands

Om du fått ett beslut om studiemedel för två perioder (terminer) och blivit sjuk, kan det vara svårt att inför den andra perioden lämna en studieförsäkran med en underskrift från skolan. Då ska du i stället skicka med ett läkarintyg där det framgår mellan vilka datum du är helt sjukskriven.

Vissa kan ladda ner sina läkarintyg på Vårdguiden 1177

Studerar med studiehjälp på gymnasiet

Om du blir sjuk innan den allra första terminen du ska börja på gymnasiet kan du få studiehjälp först när du blir frisk och börjar skolan. Anmäl din sjukdom till skolan, så meddelar de CSN.

Anmäl alltid sjukdom

Tänk på att alltid anmäla din sjukdom. Då kan vi till exempel ta hänsyn till att du varit sjuk när vi tittar på dina studieresultat.

Om du blir sjuk

Vad gäller om jag blir sjuk och arbetar samtidigt som jag studerar?

Om du arbetar samtidigt som du studerar med studie­medel eller studiestarts­stöd, kan du ha rätt till ersättning från Försäkrings­kassan för förlorad inkomst om du blir sjuk. Det kallas för sjukpenning. Kontakta Försäkrings­kassan för att få veta mer.

Sjukanmäl dig hos Försäkringskassan

Jag har studiemedel. Påverkas merkostnadslån om jag blir sjuk?

Ja, i vissa fall. Om du blir sjuk en längre tid kan det påverka merkostnadslån för exempelvis resor och dubbel bosättning. Kontakta oss för att få veta vad som gäller i ditt fall.

Sjukdom under studierna

Vad händer med mina studiemedel om jag blir sjukskriven på deltid?

Om du är sjukskriven på deltid kan du bara få studiemedel för den tid du studerar, inte för den tid du är sjukskriven.

Får jag behålla extra tillägg och inackorderingstillägg om jag blir sjuk?

Ja, om du har ansökt om de bidragen innan du blev sjuk har du rätt att behålla dem på samma villkor som studiebidraget.

Ikon för senast publicerad Senast publicerad: 2018-05-30
Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul