Hoppa till innehåll

Ändrat antal poäng eller kurser

Om du börjat studera mindre eller mer än vad du skrev i din ansökan är det viktigt att du meddelar det till oss. Här hittar du information om när och hur du anmäler ändringar, vad som händer om du inte anmäler ändringar samt vad som händer efter ändringen.

Meddela om du börjar studera mindre eller mer

När du ansökte om studiemedel eller studiestartsstöd fyllde du i hur mycket du skulle studera, till exempel antalet poäng eller studietakten. Har du börjat studera mindre eller mer än vad du skrev i ansökan, till exempel färre poäng eller fler kurser? Då är det viktigt att du meddelar oss.

Om du studerar med studiestartsstöd kan du behöva kontakta din kommunhandläggare för att ansöka om att förlänga tiden med studiestartsstöd.

Studietakt – heltid eller deltid

Studietakt när du läser med studiestartsstöd

Det händer om du börjar studera mindre eller mer

Om du läser ett mindre annat antal poäng än vad du skrev i din ansökan eller om din studietid förändras, kan det innebära att du har rätt till mindre eller mer studiemedel eller studiestartsstöd. Därför är det viktigt att du meddelar ändringen till CSN direkt. Då har vi större möjlighet att ändra ditt studiestöd, så att du slipper få återkrav. Du måste meddela oss inom en vecka.

Vad händer om jag inte meddelar ändringen?

Du är skyldig att anmäla ändringar som kan påverka din rätt till studiestöd. Vi kontrollerar dina lämnade uppgifter med skolans uppgifter om hur mycket du läser och vilken studietid du har. Om det visar sig att du fått för mycket studiestöd, kan du få ett återkrav. Då måste du även betala ränta och en expeditionsavgift.

Återkrav

Vi polisanmäler om vi misstänker bidragsbrott

Att fortsätta att ta emot pengar som du inte har rätt till kan vara ett bidragsbrott. Om vi har anledning att misstänka bidragsbrott gör vi en polisanmälan. Det är vi skyldiga att göra enligt lag. Även om du inte medvetet låtit bli att meddela när något ändrats för dig som påverkar ditt studiestöd, kan det ändå räknas som ett bidragsbrott.

När gör CSN en polisanmälan?

Så meddelar du ändringen

Anmäl ändringen i Mina sidor. Du kan också skicka ett brev som du har skrivit under. Om du ska börja studera mindre kan du även ringa eller e-posta oss.

Vad händer efter ändringen?

När CSN får veta om ändringen fattar vi ett nytt beslut om dina studiemedel eller ditt studiestartsstöd och skickar det till dig. Ändringen kan innebära något av följande:

  • Du får studiemedel eller studiestartsstöd för fler veckor.
  • Du får mindre pengar i dina kommande utbetalningar.
  • Du får inte några fler utbetalningar, om du redan fått de pengar du har rätt till.
  • Du får ett återkrav om du fått för mycket pengar utbetalt.

Om du vill slippa återkrav kan du lämna tillbaka studiemedel eller studiestartsstöd som du fått. Då måste du kontakta CSN inom 30 dagar efter utbetal­ningen.

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2021-10-19
Hjälpte den här sidan dig?