Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

Avbrott och uppehåll i studierna

Du som får studiestöd från CSN har bara rätt till pengar under tiden du studerar. Det betyder att du inte har rätt till studiestöd om du avbryter studierna eller gör studieuppehåll. Det är därför viktigt att du anmäler avbrott och uppehåll till CSN, så du slipper betala tillbaka pengar du inte hade rätt till.

Att göra avbrott eller uppehåll i studierna

Om du avbryter dina studier eller gör studieuppehåll har du inte längre rätt till studiestöd. Du får dock behålla de pengar du fått fram till avbrottet.

Sjuk under studierna

Du kan fortsätta få studiestöd om du gör studieuppehåll på grund av sjukdom. Det är då viktigt att du anmäler att du är sjuk.

Sjuk

Anmäl avbrottet

Om du avbryter studierna har du inte längre rätt till studiestöd. Det gäller även när det handlar om ett studieuppehåll. Därför är det viktigt att du så fort som möjligt meddelar oss vilket datum du slutar studera. Då kan vi stoppa dina kommande utbetalningar, så att du inte behöver betala tillbaka de pengarna. Du måste anmäla avbrottet inom en vecka.

Så anmäler du - om du är under 20 år på gymnasiet

Du ska anmäla studieavbrottet till skolan, som sedan meddelar CSN. Om du är under 18 år, är det föräldrarna som ska göra en anmälan. Du som är äldre kan själv anmäla att du slutat studera. Det går även att anmäla avbrottet direkt till CSN.

Om du studerar utanför Sverige ska du anmäla avbrottet direkt till CSN.

Om du har extra tillägg, inackorderingstillägg eller lärlings­ersättning fick du en ändringsblankett med ditt beslut, och den kan du använda för att anmäla avbrott. Om du är under 18 år, ska föräldrarna skriva under blanketten.

Kontakta oss

Så anmäler du - om du går på högskola, komvux, folkhögskola, yrkeshögskola eller är över 20 år på gymnasiet

Anmäl studieavbrottet till CSN genom att logga in i Mina sidor. Då stoppas automatiskt din nästa utbetalning. Du kan också e-posta, ringa eller skicka ett brev som du skrivit under.

Kontakta oss

När du söker studiemedel eller studiestartsstöd på nytt

Tänk på att om du söker studiemedel eller studiestartsstöd på nytt, prövar vi alltid studieresultaten från din senaste period med studiestöd. Har du avbrutit dina studier måste du kunna redovisa tillräckliga studieresultat för veckorna före avbrottet för att få nya studiemedel eller nytt studiestartsstöd.

Vad händer om jag inte anmäler avbrottet?

Du är skyldig att anmäla studieavbrott och andra ändringar som kan påverka din rätt till studiemedel och studiestartsstöd. Vi kontrollerar uppgifterna som du har lämnat med skolans uppgifter om hur mycket du läser. Om det visar sig att du fått för mycket pengar, kommer du att få ett återkrav. Då måste du även betala ränta och en expeditions­avgift.

Återkrav

Vi polisanmäler om vi misstänker bidragsbrott

Att fortsätta att ta emot pengar som du inte har rätt till kan vara ett bidragsbrott. Om vi har anledning att misstänka bidragsbrott gör vi en polisanmälan. Det är vi skyldiga att göra enligt lag. Även om du inte medvetet låtit bli att meddela när något ändrats för dig som påverkar ditt studiestöd, kan det ändå räknas som ett bidragsbrott.

När gör CSN en polisanmälan?

Lämna tillbaka pengar

Kontakta CSN inom 30 dagar efter utbetalningen om du vill lämna tillbaka pengar du inte hade rätt till. På så sätt kan du senare slippa få ett återkrav. Då slipper du också betala ränta på pengarna.

Högskola, komvux, folkhögskola, yrkeshögskola samt över 20 år på gymnasiet

De veckor som du lämnar tillbaka studiemedlen eller studiestarts­stödet för räknar vi inte som använda. Det innebär att vi inte tar med dem när vi räknar hur många veckor du haft studiestöd. Vi prövar inte heller studieresultaten för de veckorna.

Ikon för senast publicerad Senast publicerad: 2018-03-26
Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul