Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se

Utländsk medborgare – studiemedel för studier utanför Sverige

Rätt till svenskt studiemedel

Det vanliga är att endast svenska medborgare kan få och låna studiemedel för studier utanför Sverige, men i vissa fall kan även utländska medborgare göra det. Det gäller även språkkurser. Då måste du först uppfylla villkoren för att ha rätt till svenskt studiestöd. Läs mer om dem här på sidan.

Du måste uppfylla övriga villkor också

Om CSN beslutar att du har rätt till svenskt studiestöd, måste du även uppfylla de övriga villkoren för att få studiemedel. Till exempel behöver den utbildning du ska gå uppfylla våra krav.

Arbetar i Sverige och är medborgare i EU/EES eller Schweiz

Du kan ha rätt till svenskt studiestöd om du arbetar eller har ett eget företag i Sverige och fortsätter arbeta under studierna. För att det ska räknas behöver du arbeta tillräckligt mycket. Du kan då jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten.

Är anhörig till person som arbetar i Sverige

Du kan ha rätt till svenskt studiestöd om du är anhörig till en person som arbetar eller driver företag i Sverige. För att det ska gälla behöver din anhöriga arbeta tillräckligt mycket. Du kan då jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten.

Anhörig till medborgare inom EU/EES eller Schweiz

Du räknas som anhörig om du är fru, man, sambo, barn eller styvbarn under 21 år till en medborgare i EU/EES eller Schweiz. I vissa fall kan även du som är äldre än 21 år räknas som barn om du kan visa att du är ekonomiskt beroende av din förälder.

Du kan också räknas som anhörig om du är förälder till en medborgare i EU/EES eller i Schweiz som arbetar eller driver företag i Sverige. Då måste du kunna visa att du är ekonomiskt beroende av ditt barn.

Anhörig till svensk medborgare

Om din man, fru, sambo eller förälder är svensk medborgare och ni har bott tillsammans i ett annat EU/EES-land, kan du i vissa fall jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten. Personen måste arbeta eller driva företag i Sverige efter att ha bott utomlands.

Barn till turkisk medborgare

Om du är turkisk medborgare och barn till en turkisk medborgare som arbetar i Sverige, kan du uppfylla villkoren för rätt till svenskt studiestöd.

Det gör du om din förälder eller styvförälder arbetar eller driver eget företag i Sverige. För att det ska gälla behöver din anhöriga arbeta tillräckligt mycket. Då jämställs du med en svensk medborgare.

Det här räknas som att arbeta eller driva företag

För att räknas som arbetstagare eller egenföretagare behöver du eller din anhöriga uppfylla vissa villkor.

Det räknas som arbete

Du eller din anhöriga kan räknas som arbetstagare i Sverige om du eller hen uppfyller de här villkoren:

  • Du eller hen arbetar i tillräcklig omfattning. Det innebär normalt minst 10 timmar i veckan och att du eller hen har arbetat under minst 10 veckor innan du börjar studera.
  • Du eller hen får lön eller annan ersättning för arbetet.
Det räknas som att driva företag

Du eller din anhöriga kan räknas som egenföretagare i Sverige om du eller hen uppfyller de här villkoren:

  • Du eller hen arbetar i tillräcklig omfattning i företaget. Det innebär normalt minst 10 timmar i veckan och att du eller hen har arbetat under minst 10 veckor innan du börjar studera.
  • Du eller hen har registrerat företaget hos Skatteverket och har F-skattsedel.

Om du eller din anhöriga har slutat arbeta

Om du har slutat arbeta kan du ändå räknas som arbetstagare eller egenföretagare i Sverige. Detsamma gäller din anhöriga. Då måste du eller hen uppfylla något av de här villkoren:

Du eller din anhöriga ska gå vidareutbildning

Du ska vidareutbilda dig inom ditt yrkesområde i Sverige och utbildningen har ett innehållsmässigt samband med arbetet i Sverige. Det får inte ha gått för lång tid sedan du slutade arbeta. Samma villkor gäller för din anhöriga.

Som vidareutbildning inom yrkesområdet räknas exempelvis att

  • en lärare vidareutbildar sig inom pedagogik
  • en musiker studerar vid musikhögskolan
  • en undersköterska vidareutbildar sig till sjuksköterska.
Du eller din anhöriga är sjuk eller skadad

Du eller din anhöriga är tillfälligt förhindrad att arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall. Du behöver kunna visa det med ett läkarintyg eller ett intyg om sjukpenning från Försäkringskassan.

Du eller din anhöriga har blivit uppsagd

Du eller din anhöriga har blivit uppsagd från anställningen och är registrerad som arbetssökande vid en svensk arbetsförmedling. Om du eller hen hade arbetat mindre än ett år i Sverige, kan ni bara räknas som arbetstagare under sex månader efter att ha slutat arbeta.

Har permanent uppehållsrätt (PUR)

Du kan få rätt till svenskt studiestöd om du har permanent uppehållsrätt i Sverige. Du kan då jämställas med en svensk medborgare enligt EU-rätten.

Om du är medborgare i ett EU/EES-land

Du kan få permanent uppehållsrätt om du bott lagligt i Sverige utan avbrott i minst 5 år.

Om du är anhörig till en medborgare i ett EU/EES-land

Du kan få permanent uppehållsrätt om du bott lagligt i Sverige utan avbrott i minst 5 år tillsammans med en EU/EES-medborgare som du är anhörig till. Med anhörig menas man, fru, sambo eller barn.

Detta gäller inte om din anhöriga är svensk eller schweizisk medborgare.

Permanent uppehållsrätt i förtid för personer som arbetar eller har arbetat i Sverige, och deras anhöriga

Du kan i vissa fall få permanent uppehållsrätt i förtid om du är eller har varit arbetstagare eller egenföretagare. Då måste även något av följande stämma för dig:

  • Du har gått i pension efter att ha arbetat i Sverige under det senaste året. Du har också bott här i minst 3 år utan avbrott.
  • Du har arbetat i Sverige men kan inte längre arbeta eftersom du har permanent arbetsoförmåga. Du har också bott här i minst 2 år utan avbrott.
  • Du har arbetat i Sverige men kan inte längre göra det på grund av en arbetsskada som ger rätt till ersättning.
  • Du har bott och arbetat i Sverige i minst 3 år och bor kvar här i dag, men du arbetar i ett annat EU/EES-land.

Anhörig till någon som arbetar eller har arbetat i Sverige

Du kan också få permanent uppehållsrätt i förtid om du är anhörig till en person som uppfyller någon av punkterna. Det kan du även få om du är anhörig till en EU/EES-medborgare som avled när hen arbetade i Sverige. Den personen måste ha bott i Sverige de senaste 2 åren eller avlidit på grund av en skada eller sjukdom som beror på arbetet.

Språkkurser kan vara utbytesstudier

Ibland kan språkkurser räknas som utbytesstudier. För utbytesstudier finns det fler sätt som du kan uppfylla villkoren på, eftersom din rätt till svenskt studiestöd då prövas enligt både svenska bestämmelser och EU-rätten.

Om språkkursen ska räknas som utbytesstudier kontrollerar vi i samband med din ansökan.

Rätt till studiestöd för utbytesstudier

Ikon för senast publicerad Senast publicerad: 2017-12-04
Hjälpte den här sidan dig?
eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster