Så ansöker du om studiemedel – för dig som ska studera i Sverige
Ska du börja studera? Eller har du redan börjat och ska fortsätta studera? Vad kul! Studier är en chans till utveckling och kan förhoppningsvis ta dig ett steg närmare jobbet du vill ha. Här får du en snabb koll vad du behöver göra för att få dina studiemedel.
Ska du läsa på gymnasiet, komvux eller folkhögskola?
Fram till och med första halvåret det år du fyller 20 år får du studiehjälp i stället. Då ska du inte ansöka om studiemedel.
Sex snabba steg – från ansökan till utbetalning
1. Räkna ut hur mycket bidrag och lån du behöver
Använd uträknaren för att se hur mycket bidrag du kan få, räkna på lånet och se hur din återbetalning kan bli.
Beloppen i uträknaren gäller för 2024
Studiemedel för 1 vecka, kr | Studiemedel för 4 veckor, kr* | |
---|---|---|
Bidrag | 997 | 3 988 |
Lån | 2 292 | 9 168 |
Totalt | 3 289 | 13 156 |
* En utbetalning omfattar normalt fyra veckor. Den första och sista utbetalningen för terminen kan variera i storlek.
2. Ansök om studiemedel i Mina sidor
Se filmen om hur du gör när du ansöker om studiemedel i Mina sidor.
I filmen kan du klicka på textrutan för att att få filmen textad på svenska, arabiska, persiska, engelska och somaliska.
Tips inför ansökan
- Ta reda på hur många poäng du ska läsa. Ska du läsa på komvux behöver du också veta datum för när studierna börjar och slutar.
- Ansök gärna för en längre tid, till exempel för både höst- och vårterminen.
- Du behöver inte skicka med antagningsbeviset för de uppgifterna får vi från skolan. Om du skickar med bilagor blir handläggningstiden längre.
3. Kontrollera att beslutet stämmer
När du får ditt beslut – kontrollera att alla uppgifter stämmer.
Väntar du på ett beslut? Här ser du våra handläggningstider.
4. Anmäl till vilket konto du vill ha pengarna
För att du ska få pengarna till ditt konto behöver du meddela vilken bank och vilket kontonummer du har. Det är Swedbank som sköter CSN:s utbetalningar, så du gör din anmälan till deras kontoregister.
Anmäl konto till Swedbanks kontoregister
5. Registrera dig på kurserna och lämna studieförsäkran när skolan börjar
För att utbetalningarna ska komma igång behöver du göra två saker:
- Registrera dig på de kurser som du ska läsa. Det gör du hos din skola. Skolan rapporterar då till CSN att du har påbörjat dina studier.
- Lämna en studieförsäkran till CSN. Det är som ett okej att uppgifterna i beslutet stämmer med hur du ska studera. Du kan lämna din studieförsäkran i Mina sidor tidigast en vecka innan du börjar studera.
6. Då var det klart!
Den första utbetalningen för terminen får du i samband med att du börjar studera (om du har gjort de tidigare stegen). Vi betalar sedan ut pengarna den 25:e varje månad.
Studieresultat
För att få studiemedel igen behöver du ha klarat de studieresultat som CSN ställer krav på. När du ansöker på nytt prövar vi om du uppfyller kraven. Här kan du läsa om det resultatkrav som gäller för dig.
Om du redan har ett beslut om studiemedel för höst- och vårterminen
Om du redan har ett beslut om studiemedel för både höst- och vårtermin behöver du lämna en studieförsäkran och registrera dig på dina kurser innan du kan få pengarna från oss. Du kan lämna studieförsäkran tidigast en vecka innan du börjar studera. De flesta kan lämna sin studieförsäkran i Mina sidor.
Fribelopp
Fribeloppet är gränsen för hur mycket inkomster du får ha utan att dina studiemedel påverkas. Fribeloppet är uppdelat på halvår, 1 januari–30 juni och 1 juli–31 december. Om du har högre inkomster än fribeloppet har du inte rätt till lika mycket studiemedel eller studiestartsstöd. Både bidraget och lånet minskar.
Läs mer om inkomst och fribelopp
Läs mer om villkor och utbetalningar
Här hittar du mer information om studiemedel, till exempel
- vad som krävs för att få studiemedel
- när utbetalningarna kommer
- när du börjar betala tillbaka.
Studiemedel för dig som ska studera i Sverige
Viktigt att tänka på när du studerar
Vi vet att saker händer i livet och att allt kanske inte blir precis så som det var tänkt. Därför vill vi även ge dig några tips om vad som är bra att tänka på under tiden du studerar, så att du inte får problem med dina studiemedel.
- Om du blir sjuk och inte kan studera – gör en sjukanmälan till Försäkringskassan. Om de godkänner sjukperioden får du behålla studiemedlen, kravet på studieresultat blir lägre och veckorna med studiemedel räknas inte som använda. Massor med fördelar för dig alltså! Samma sak gäller om du behöver vabba, men då gör du din anmälan till CSN.
- Om du avbryter en kurs eller läser färre poäng än vad du planerade så måste du meddela det till CSN. Då justerar vi dina studiemedel så att du får rätt utbetalt. På så sätt kan du undvika återkrav och andra problem med studiemedlen.
Information in other languages
How to apply for student support – For those about to study in Sweden