Fribelopp
När du studerar med studiemedel eller studiestartsstöd kan du samtidigt ha inkomster upp till ett visst belopp utan att studiestödet påverkas. Detta belopp kallas för fribelopp. Under 2020 och första halvåret 2021 är fribeloppet inom studiemedlen borttaget på grund av coronakrisen (under 2020 även för studiestartsstödet).
Fribelopp för 2021
I ditt beslut om studiemedel eller studiestartsstöd kan du se ditt fribelopp. Du kan också se det i Mina sidor eller i CSN:s app, efter att vi har fattat beslut om din ansökan. Fribeloppet är detsamma om du har både bidrag och lån eller bara bidragsdelen.
Med anledning av coronapandemin
Med anledning av coronapandemin så är fribeloppet inom studiemedlen tillfälligt borttaget till och med den 30 juni 2021. Det innebär att alla som studerar med studiemedel kan ha inkomster utan att det påverkar studiemedlen under första halvåret 2021. Det gäller alla typer av inkomster, även inkomster från kapital och näringsverksamhet.
Tänk på att om du arbetar i juni och lönen betalas ut i juli, så kommer julilönen att räknas som inkomst för andra kalenderhalvåret. Den kan alltså påverka din rätt till studiemedel under hösten 2021.
I besluten har vi inte kunnat ta bort uppgiften om fribelopp under första halvåret 2021 på grund av tekniska skäl.
Om du redan har fått ett beslut för våren 2021 där studiemedlen reducerats på grund av fribeloppet, kommer du att få ett nytt beslut under mars. Det sker automatiskt, så du behöver inte kontakta CSN.
Fribeloppet inom studiestartsstödet är inte borttaget under 2021.
Studiemedel
För heltidsstudier med studiemedel under 20 veckor (en vanlig termin) är fribeloppet 86 782 kronor under ett kalenderhalvår.
Studerar du istället med studiestartsstöd under samma period är fribeloppet 71 680 kronor.
Ett kalenderhalvår är januari–juni eller juli–december.
Beräkna din inkomst
De inkomster som du ska ta upp när du ansöker om studiemedel eller studiestartsstöd är skattepliktiga inkomster från inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital. Det kan till exempel vara
- lön
- a-kassa
- inkomster från bostadsförsäljning
- aktieutdelning.
Så räknar du inkomsten
Beräkna vilket överskott du kommer att ha i inkomstslagen tjänst, kapital och näringsverksamhet. Överskottet i inkomstslagen är den sammanlagda inkomsten som Skatteverket beslutar om i ditt beslut om slutlig skatt. Normalt är överskottet din sammanlagda inkomst minus de eventuella avdrag som du tar upp i din deklaration som Skatteverket godkänner.
Överskottet får du fram genom att lägga ihop alla de skattepliktiga inkomster som du beräknar att ha under kalenderhalvåret. Om du har lön ska du räkna på din bruttolön, det vill säga innan skatten är dragen. Lönen ska räknas till det kalenderhalvår som den betalas ut. Planerar du att göra avdrag i din deklaration kan du dra bort de avdragen som du tror att Skatteverket kommer att godkänna.
Vi kontrollerar i efterhand att de inkomstuppgifter som du lämnat stämmer med Skatteverkets beslut om slutlig skatt. Om det visar sig att du haft en högre inkomst än vad du meddelat till oss, kan det innebära att du får betala tillbaka pengar du inte haft rätt till. Det gäller om inkomsten varit högre än fribeloppet.
Kontakta Skatteverket om du har frågor om hur du ska beräkna överskott i olika inkomstslag.
Vi kontrollerar inkomsten
Vi kontrollerar i efterhand att de inkomstuppgifter som du lämnat till CSN stämmer. Det gör vi genom att jämföra dem med inkomstuppgifterna i Skatteverkets beslut om din deklaration (beslut om slutlig skatt).
Om din inkomst ändras
Fram till och med juni 2021 behöver du som studerar med studiemedel inte meddela CSN om din inkomst ändras. Detta eftersom fribeloppet tillfälligt är borttaget under den perioden.
Om du studerar med studiestartsstöd behöver du anmäla till oss om din inkomst ändras på så sätt att den påverkar din rätt till studiemedel.
Om du avbryter studierna
Om du avbryter dina studier ska du anmäla det till CSN. Då prövar vi hur mycket pengar du har rätt till utifrån den nya, kortare studietiden. Det påverkar även fribeloppet.